Groen vraagt Vlaams plan tegen menstruatiearmoede

Oppositiepartij Groen wil dat de Vlaamse regering op de proppen komt met een plan tegen menstruatiearmoede. Uit cijfers van Caritas Vlaanderen blijkt dat 1 op de 8 meisjes en vrouwen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Bij meisjes in armoede is dat zelfs bijna de helft. Vlaams parlementslid Celia Groothedde dringt aan op een plan. "Menstruatiearmoede leidt tot gezondheidsrisico's en het noodgedwongen missen van school. Als deze Vlaamse regering gelijke kansen wil voor alle leerlingen, dan voert ze actief strijd tegen deze ongelijkheid", stelt ze.

Groothedde wijst erop dat menstruatiearmoede verder gaat dan niet de financiële middelen hebben om producten te kunnen kopen. "Als je menstruatiearmoede echt wil tegengaan, is het niet alleen belangrijk om gratis producten op maat beschikbaar te stellen voor leerlingen, maar hen ook de juiste kennis te verschaffen over reproductieve gezondheid en de cultuur van menstruatieschaamte te doorbreken", stelt de Groen-politica. 

Zo is het volgens haar belangrijk dat scholen "de juiste en propere infrastructuur ter beschikking hebben om producten te wisselen of te gebruiken". "Ook dat zijn dingen die aangepakt moeten worden", meent Groothedde. 

Volgens Groothedde zijn er al wel heel wat scholen en lokale besturen die zelf stappen ondernemen, maar is er meer ondersteuning nodig vanuit de Vlaamse overheid. "En natuurlijk heeft niet elke school er de kennis, middelen of energie voor. Net daarom is het belangrijk dat de Vlaamse regering dit voor hen doet", dixit Groothedde. 

Volgens de berekeningen van Caritas België zou het maximaal 8 miljoen euro kosten om gratis menstruatieproducten te voorzien op alle scholen. Volgens Groen gaat het om een politieke keuze en maakt de Vlaamse regering de verkeerde keuzes op het vlak van armoedebestrijding.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.