Keizersnede: direct contact moeder-baby met nieuw operatiedoek

Het Imeldaziekenhuis te Bonheiden gebruikt als eerste ziekenhuis in de regio operatiedoeken die de mama tijdens de keizersnede de mogelijkheid geeft om haar baby vast te houden tijdens de geboorte. Na een testperiode, met bijzonder enthousiaste reacties van de ouders,  en grondige evaluatie besliste het ziekenhuis te investeren in deze nieuwe doeken. Zo brengen ze in het Imeldaziekenhuis ouders en kind nog sneller dichtbij elkaar na een keizersnede.

In een voortdurende inspanning om het geboorteproces voor ouders en baby te verbeteren, introduceert het Imeldaziekenhuis een vernieuwend initiatief: het gebruik van een speciaal ontworpen operatiedoek bij keizersnede, bekend als het "gentle sectio doek". De keizersnede gebeurt in een steriele omgeving. Toch is er vanaf nu - dankzij dit innovatieve operatiedoek - direct  contact mogelijk tussen moeder en kind.

Het idee voor dit sectiodoek is ontstaan uit de wens om ouders dichter te betrekken bij het geboorteproces tijdens keizersneden, waarbij de steriele omgeving een fysieke scheiding vereist. Door het gebruik van deze doeken kunnen moeders een actievere rol spelen en sneller contact maken met hun pasgeboren baby. 

Primeur voor de regio

Het gebruik van deze sectiodoeken in het Imeldaziekenhuis is een primeur voor de regio. Dr. Nele Roggen, gynaecoloog en één van de trekkers van dit project, legt uit: "We zijn verheugd om deze innovatieve aanpak te introduceren in ons ziekenhuis, waardoor we een meer moedergerichte benadering van keizersneden kunnen bieden. Het is belangrijk dat we op zo’n moment ouders zoveel mogelijk kunnen betrekken bij de geboorte. Uiteraard gaan we in ons ziekenhuis voor zoveel mogelijk natuurlijk bevallen. Als er om medische redenen toch een sectio moet plaatsvinden, helpt dit nieuwe operatiedoek om de betrokkenheid van de ouders te vergroten net zoals wij bij een  natuurlijke bevalling moeders stimuleren om meteen hun baby vast te nemen en hun partner stimuleren om de navelstreng door te knippen. Bedoeling is om deze doeken tijdens zoveel mogelijk keizersnedes te gebruiken, maar dit zal niet steeds mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij spoedkeizersnede."

De eerste reacties op het gebruik van de nieuwe doek zijn erg positief. Gerty is 30 jaar en mocht voor haar tweede keizersnede gebruik maken van het nieuwe sectiodoek in het proefproject. “Het was spannend om mijn eigen kindje uit mijn buik te halen. Hoe gek is dit eigenlijk? Ik kan het gevoel niet beschrijven, maar het is gewoon fantastisch! Je armen onmiddellijk rond je kindje en haar dan zelf bij jou nemen is geweldig. Direct heel dichtbij mama.”

Ook Sofie, 32 jaar, kan vergelijken met haar eerste keizersnede en is laaiend enthousiast. “Het was mijn tweede keizersnede dus ik kan goed vergelijken. Bij mijn eerste keizersnede, met een klassiek doek, was het wachten en ondergaan tot mijn dochter bij mij werd gelegd na de controle door de kinderarts. Bij de geboorte van mijn tweede dochter voelde ik mij veel meer betrokken van bij het begin doordat ik haar al mee kon vastnemen terwijl ze nog niet volledig uit mijn buik was en zelf de navelstreng mocht doorknippen terwijl ze op mij lag. Een heel bijzondere ervaring waar ik heel positief op terugkijk.”

Met drie succesvolle toepassingen tot nu toe benadrukt de kraamafdeling van het Imeldaziekenhuis haar inzet voor het welzijn en de tevredenheid van moeders tijdens één van de belangrijkste momenten in hun leven. Het ziekenhuis blijft streven naar innovatie en verbetering van de zorgervaring voor alle patiënten. “We hebben eerst een proefperiode doorlopen. Daarna hebben we alles grondig geëvalueerd en besproken. Alles werd geïnspecteerd en gecontroleerd en op basis daarvan besloot ons ziekenhuis om te investeren in de nieuwe sectiodoeken. En daar zijn we heel erg blij mee. We hebben onze bestelling geplaatst en kijken alvast uit om er verder mee aan de slag te gaan. We hopen om vanaf midden juni ouders een unieke, meer intieme ervaring aan te bieden met het nieuwe sectiodoek,” sluit dr. Nele Roggen af.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.