KU Leuven brengt medicatieveiligheid tijdens zwangerschap beter in kaart

Met een nieuw project gaat KU Leuven de veiligheid van medicatie voor zwangere vrouwen beter in kaart brengen. Met het citizen science-project, dat de naam BELpREG heeft gekregen, kunnen de onderzoekers sneller te weten komen of een bepaald geneesmiddel een risico inhoudt voor moeder en kind.

Recente cijfers uit België tonen aan dat tot negentig procent van de zwangere vrouwen minstens één geneesmiddel gebruikt of heeft gebruikt tijdens de zwangerschap. "Nochtans weten we voor amper minder dan tien procent van de geneesmiddelen die op de markt zijn voldoende over de veiligheid ervan tijdens de zwangerschap", vertelt BELpREG-coördinator Michael Ceulemans (KU Leuven). "Maar er gebeurt geen onderzoek na ar de veiligheid van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen zijn een vergeten doelgroep." 

In andere landen wordt medicatiegebruik bij zwangere vrouwen wel gemonitord. Een land als Nederland bijvoorbeeld volgt de veiligheid van geneesmiddelen bij zwangere vrouwen al meer dan tien jaar op. Om dit ook in België beter in kaart te brengen, is KU Leuven vorig jaar gestart met het BELpREG-project. Sinds deze maand is de studie ook beschikbaar in het Frans en het Engels en kunnen dus ook Waalse en Brusselse vrouwen er gemakkelijker aan deelnemen. 

Zwangere vrouwen krijgen een vragenlijst, waarin om de vier weken gepeild wordt naar hun ervaringen op vlak van gezondheid. Ook vrouwen die geen medicatie nemen tijdens hun zwangerschap, worden uitgenodigd deel te nemen. Zo kan er optimaal worden vergeleken. "Als de financiering het toelaat, hopen we zo lang mogelijk door te gaan en zo veel mogelijk vrouwen te betrekken", besluit Ceulemans.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.