“Covid leerde ons dat we bezoekuren moeten beperken bij pas bevallen vrouwen”

Covid bracht ons naast heel wat stress toch ook wel enkele positieve zaken met zich mee, bijvoorbeeld wat de gynaecologie betreft en het ziekenhuisbezoek, analyseert VVOG-woordvoerder Johan Van Wiemeersch.

“Het bezoek is in heel veel gevallen een storende factor. Ik heb het dan niet over de partner en de hele dichte familie. Maar de passage van een hele reutemeteut mensen die gerust later een bezoekje kunnen brengen, verstoort toch de rust van een pas bevallen vrouw. Die rust merkten we toch wel op als we onze ronde deden, weliswaar met masker en alle beschermingsmateriaal. Doorgaans zegden de vrouwen dat ze zich weliswaar enerzijds alleen voelden, maar anderzijds tot rust voelden komen.”

De pas bevallen vrouwen apprecieerden dus opvallend de rust die ze terugvonden. Dat ten eerste door de afwezigheid van bezoek maar ook door de beperking van de bezoekuren. Dat had bijvoorbeeld een heel gunstig effect op de kwaliteit van de borstvoeding, op de pijnsensatie na een bevalling, het bloedverlies…

We zagen veel minder problemen omdat er zich merkwaardig genoeg een algemene rust over de kraamklinieken verspreidde door covid-19. De belangrijke les die we hieruit trokken is dat we misschien de bezoekuren ook in de toekomst wat willen beperken, voor zover haalbaar.

Op Medflix van deze week laat de VVOG-vicevoorzitter en -woordvoerder ook zijn licht schijnen over het VVOG-congres van 5 september aanstaande. Dat zal onder meer focussen op de overlevingskansen van de kleine kraamklinieken en op het kwaliteitsdecreet dat eraan komt in 2021.

> Bekijk dr. Van Wiemeersch in onze 18de Medflix

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.