Mechelen verbindt huisartsen en gynaecologen met aanstaande ouders

Via het centraal aanmeldpunt van Stad Mechelen, OPkomst, verbindt Mechelen aanstaande ouders met de vroedvrouw, gynaecoloog en huisarts. De stad startte zelfs een een informatiecampagne op richting huisarts omdat huisartsen een belangrijk aanspreekpunt zijn. Sinds de start van OPkomst in 2020 werden 230 ouders aangemeld, vooral via de sociale dienst van het Sint-Maartenziekenhuis.

“Alle huisartsen in Mechelen ontvingen affiches en informatiebrochures waarmee ze aanstaande ouders kunnen informeren en toeleiden naar OPkomst”, zegt de Mechelse schepen van Armoedebestrijding, Gabriella De Francesco (Groen). “Huisartsen, maar ook zelfstandige gynaecologen en vroedvrouwen, zijn een belangrijke schakel omdat zej vaak een eerste aanspreekpunt zijn voor zwangeren.”
OPkomst is een centraal aanmeldpunt voor kwetsbare aanstaande ouders. Zij komen via zorgverleners in contact met een maatschappelijk assistent van het Sociaal Huis. Bij Team OPkomst vinden ze een luisterend oor en begeleiding op maat. Dokter Farid Bennasser (sp.a) en zijn collega’s zijn dit project erg genegen: “Sociaal kwetsbare mama’s hebben nog steeds minder kans op een gezonde zwangerschap. Door OPkomst kunnen we als huisartsen de link leggen naar financiële en sociale ondersteuning. Zo helpen we samen de zwangeren en hun baby de eerste 1.000 dagen, die zo bepalend zijn voor de rest van ons leven, goed op weg.”

De campagne is belangrijk in de strijd tegen armoede. "De vicieuze cirkel doorbreken, het is de rode draad in ons kinderarmoedebeleid."

"Huisartsen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Om zoveel mogelijk kwetsbare ouders te bereiken, heb je alle aanspreekpunten nodig: ziekenhuizen, gynaecologen en huisartsen", zegt dokter Farid Bennasser.
Daarom krijgen alle huisartsen affiches en infobrochures om aanstaande ouders naar OPkomst toe te leiden, als dat nodig is. De huisartsen zijn alvast enthousiast over het project.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Gilbert SCHRAEPEN

    13 maart 2023

    dit is eigenlijk niet meer nodig als het gedeelde medisch dossier op volle kracht kan werken.