Mediport en GE HealthCare openen 'eerste One-Stop Kliniek cardiologie' in België

Patiënten die de kliniek bezoeken, krijgen dezelfde dag nog een diagnose en zorgplan. Mediport noemt zich een 'innovatieve zorgverlener gespecialiseerd in preventieve gezondheidszorg'. Mediport biedt een scala aan specialismen en diensten, waaronder radiologie, urologie en vrouwengeneeskunde.
De prevalentie van hart- en vaatziekten is sinds 1990 verdubbeld en is met 32% van alle sterfgevallen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. 

Tot 80% van de hartaanvallen kan worden voorkomen door een vroege diagnose en behandeling. Dankzij geavanceerde beeldvormingstests van het hart kunnen hartaandoeningen eerder worden ontdekt, wat uiteindelijk tot betere resultaten leidt. Er zijn meestal meerdere afspraken nodig om tot een diagnose te komen en achterstand bij de diagnose kan leiden tot vertraagde toegang tot cruciale behandeling.

Mediport en GE HealthCare hebben samen een snel cardiologisch zorgtraject ontworpen dat zich focust op de ervaring van de patiënt en op gepersonaliseerde en nauwkeurige zorg, maken ze zich sterk. De kliniek is uitgerust met uitgebreide en hoogwaardige cardiologische apparatuur en heeft als doel om op dezelfde dag een diagnose te stellen en een zorgplan op te stellen voor patiënten, variërend van wellness-controles tot de behandeling van stabiele pijn op de borst.

Patiëntentraject

Het patiëntentraject begint met een snelle beoordeling, waarbij de medische voorgeschiedenis van de patiënt wordt doorgenomen en bloed wordt afgenomen. Onmiddellijk daarna ondergaat de patiënt een ECG en een echografisch onderzoek dat wordt uitgevoerd en beoordeeld. Een cardioloog zal dan een gesprek hebben met de patiënt en deze ontslaan of verdere tests aanbevelen, die een CT (computertomografie), stresstest of Holter-opdracht kunnen omvatten. Een tijdige diagnose en behandeling van coronaire hartziekte kan het risico op myocardinfarcten en aanverwante ernstige hartgebeurtenissen verkleinen. De patiënt ontvangt zijn diagnose en zorgplan voordat hij de instelling verlaat. Dat helpt om angst te verminderen en zorgt voor een naadloze, efficiëntere ervaring voor patiënten.

'Paradigmaverschuiving'

“De One-Stop Kliniek-ervaring is een baanbrekend concept dat een paradigmaverschuiving markeert en de hele zorgervaring voor patiënten met hart- en vaatziekten herdefinieert", zegt Zvi Donat, CEO van Mediport. "Dit concept combineert geavanceerde technologie en meelevende zorg om lange, complexe zorgtrajecten te verkorten en de patiëntervaring te verbeteren. We zijn verheugd om samen te werken met GE HealthCare om dit innovatieve gezondheidszorgmodel op te zetten voor patiënten in België.”

"Het was een genoegen om de afgelopen twee jaar met Mediport samen te werken en een innovatief zorgmodel te ontwerpen om de groeiende druk van hart- en vaatziekten aan te pakken. De One-Stop Kliniek voor cardiologie vertegenwoordigt een verschuiving naar gestroomlijnde cardiale zorgverlening met een hyperfocus op de patiëntervaring en personalisatie. Het is een eer om bij te dragen aan de introductie van een nieuw zorgmodel in België en dit is nog maar het begin," zegt Kristof Callebaut, Managing Director voor België en Luxemburg bij GE HealthCare.

Mediport is van plan om tegen 2028 vijf andere multidisciplinaire centra voor ambulante zorg te openen in België, elk toegewijd en gespecialiseerd in de snelle diagnose van een specifieke pathologie.

Eerder kreeg de geplande start van Mediport tegenwind van ZNA Cadix dat vreesde voor verwarring en niets met het nieuwe medisch centrum te maken wil hebben. ""We hebben intussen geëist dat Mediport Medical Center / Mediport Cadix in zijn communicatie alle verwijzingen naar ZAS of ZNA weghaalt, en dat er in communicatie geen enkele link met ons wordt gelegd", heette het.

> ZNA Cadix eist duidelijkheid van Mediport

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.