Nederlandse gynaecoloog verwekte zeker drie kinderen bij patiëntes

Een Nederlandse gynaecoloog die actief was in de provincie Brabant heeft met zijn eigen sperma minstens drie donorkinderen verwekt bij vrouwen die hij tussen 1988 en 1992 behandelde.Dat melden het vruchtbaarheidscentrum Nij Geertgen en de organisatie Fiom, die mensen helpt met afstammingsonderzoek.

In juni kreeg Fiom een melding van iemand die dacht een kind van dokter Henk Ruis te zijn. Na onderzoek bleek volgens het vruchtbaarheidscentrum dat Ruis zijn eigen sperma gebruikte bij kunstmatige inseminatie. Ruis werkte mee aan het opnemen van zijn DNA in de databank van Fiom. "Inmiddels is aangetoond dat er drie DNA-profielen van kinderen overeenkomen met het DNA-profiel van dr. Ruis", aldus Fiom. "Er zijn nu dus drie kinderen van dr. Ruis bekend."

Gynaecoloog Ruis werkte in de jaren 80 en 90 in het Liduina Ziekenhuis in het Noord-Brabantse Boxtel, nu deel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Tot 2005 was hij werkzaam bij het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel, met een eigen praktijk die de naam Stichting Geertgen kreeg. Vanaf 2008 zat de stichting in Elsendorp en in 2014 ging de organisatie onder de naam Nij Geertgen verder na een faillissement.

De organisatie benadrukt dat het "met de hedendaagse professionele inrichting van de nieuwe kliniek en het laboratorium" en de huidige wetgeving rond donorzaad "onmogelijk" is dat "een dergelijk voorval zich ooit weer zou kunnen voordoen". Donorkinderen die willen weten of Ruis mogelijk ook hun vader is, kunnen zich melden bij Fiom.

Ruis is de vijfde Nederlandse vrouwenarts van wie openbaar gemaakt is dat hij eigen zaad gebruikte bij vruchtbaarheidsbehandelingen. De lijst zal vermoedelijk nog groeien. 

Gisteren/donderdag raakte in ons land ook al bekend dat een West-Vlaamse fertiliteitsarts mogelijk vrouwen bevruchtte met zijn eigen sperma.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    01 juli 2022

    De G. 3 vuldiggeit !
    Slechts 3 , “ what an underperformance “, onverbiddelijke bevruchters scoren beter !
    En als je het “ fingerspitzengefühl “ en de “ Touch “ hebt kan je de poesjes knijpen op klaarlichte dag !