Nederlandse massadonor moet stoppen met verstrekken sperma, beslist rechtbank

De Nederlandse zaaddonor die inmiddels minstens 550 kinderen heeft, moet stoppen met het verstrekken van zijn sperma. Als hij toch doorgaat, moet hij een dwangsom van 100.000 euro per donatie betalen. Bovendien mag hij wensouders niet te kennen geven dat hij bereid is sperma te doneren en mag hij geen advertenties plaatsen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald.

De zaak was aangespannen door de Nederlandse Stichting Donorkind. De stichting voert aan dat massadonatie gevaarlijk is voor de gezondheid van de kinderen en later eventueel van hun kinderen. Zij zouden immers zonder het te weten een kind kunnen krijgen met een halfbroer of halfzus. 

Volgens de Stichting heeft de man in kwestie - Jonathan M. - zijn zaad verspreid via meer dan tien klinieken in binnen- en buitenland.  De beklaagde moet een lijst opstellen van de instellingen waaraan hij sperma gedoneerd heeft. Als blijkt dat die lijst niet compleet is, krijgt hij een dwangsom van 25.000 euro per niet genoemde spermakliniek.

Verschillende media brachten intussen aan het licht dat de Nederlandse man - Jonathan M. - ook in ons land actief is geweest. Tegen het einde van het jaar moet ook België over een register van spermadonoren beschikken, kondigde vicepremier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) daarop aan in Terzake. Met het register zouden de fertiliteitscentra op voorhand kunnen controleren of een donor niet bij meer dan zes verschillende vrouwen kinderen aan het verwekken is. Ook van Cryos en andere private donorbanken wil minister Vandenbroucke de garantie dat ze zich in België aan de "zesvrouwenregel" houden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.