Nieuwe chirurgische robot voor AZ Alma

In AZ Alma werd zopas een Intuitive DaVinci Xi operatierobot in gebruik genomen. De komst van deze robot is een gevolg van de nauwe samenwerking tussen het Eeklose ziekenhuis en AZ Sint-Jan Brugge, die beiden deel uitmaken van het KOM-netwerk.

De diensten Urologie van beide ziekenhuizen werken al een hele tijd nauw samen, net als de besturen en directies. Deze nauwe samenwerking komt de patiënten enkel ten goede. Het ter beschikking stellen van de Intuitive DaVinci Xi operatierobot zorgt ervoor dat Meetjeslandse patiënten voortaan ook hoogtechnologische ingrepen in AZ Alma kunnen laten uitvoeren.

“Concreet betekent dit dat we oncologische ingrepen als radicale prostaatverwijdering of niertumorverwijdering kunnen uitvoeren volgens de meest hedendaagse standaard”, zegt dokter Cedric Goes, die hierin ervaren is en deze ingrepen voorheen in AZ Zeno uitvoerde. Hijzelf en zijn collega-uroloog dokter Benjamin Van Parys zijn in AZ Alma de eerste gebruikers van de robot.

“Maar we doen ook niet-oncologische ingrepen, zoals de reconstructie van de urineleider of herstel van verzakking van de blaas. Daar blijft het niet bij: ook onze algemene chirurgen en onze gynaecologen zullen de robot gebruiken.”

“De operatierobot laat ons toe om, via een beperkt aantal kleine gaatjes in de buik, binnenin het lichaam van de patiënt zeer fijne handelingen te verrichten. Veel fijner dan met een open operatie of een klassieke kijkoperatie. Hierdoor kunnen we zeer secuur en precies te werk gaan, wat leidt tot een beter behoud van gezond weefsel en minder nevenwerkingen”, aldus dokter Goes.

Beide ziekenhuizen willen hun onderlinge samenwerking verder concretiseren. AZ Alma heeft als regionaal ziekenhuis haar plaats in veelvoorkomende pathologie, terwijl AZ Sint-Jan Brugge referentieziekenhuis voor gespecialiseerde pathologie is.

Bij de foto:

Dokter Cedric Goes, dokter Benjamin Van Parys en twee assisterende OK-verpleegkundigen bij de DaVincirobot in AZ Alma (foto AZ Alma)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.