Nieuwe regels voor kraambezoek in Antwerpen

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) past de bezoekregels aan op de kraamafdelingen. Dat is een gevolg van de coronapandemie, toen bleek dat iets minder bezoek zeker niet slecht is.

"Met deze aanbeveling willen we een signaal geven dat te veel bezoek het jonge gezin niet ten goede komt", zegt Sabine Mortelmans, hoofd materniteit bij ZNA Middelheim. "Tijdens de pandemie hadden de aangepaste bezoekregels een duidelijk effect op de kersverse moeders én vroedvrouwen."

Vanaf 1 juni gaat de nieuwe bezoekregeling in. De aanbeveling luidt dat er per dag, van 16.30 tot 19.30 uur, maximaal twee bezoekers tegelijk gedurende een uur langskomen. Voor de partner en andere kinderen van het eigen gezin zijn er geen beperkingen. 

Met deze aanpassing volgt ZNA de resultaten van een studie van de Vlaamse Beroepsvereniging van Vroedvrouwen (VBOV). De nieuwe bezoekregeling zou beter zijn afgestemd op de noden van moeder en kind. Tijdens de pandemie werd duidelijk dat ouders meer rust hadden als er minder bezoek was.

Daarnaast kunnen de ouders hun baby beter leren kennen en komt de borstvoeding beter op gang. Aan de andere kant kan een deel van de ouders zich wel eenzaam voelen omdat ze het verhaal van hun bevalling niet rechtstreeks kunnen delen. Het nieuwe systeem wil een evenwicht zoeken tussen de twee uitersten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.