Onafhankelijke Ziekenfondsen pakken uit met memorandum

In het licht van de verkiezingen dit jaar maken de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) hun memorandum openbaar. Dat bestaat uit zeven thema's en is getiteld: 'Horizon 2030 - Duurzaam bouwen aan de gezondheid van morgen'.

De thema's zijn de volgende:

  • De organisatie van onze zorg: hoe kan het anders en beter?
  • Op weg naar een geïnformeerde, betrokken en gezonde burger: onze speerpunten op vlak van gezondheidspreventie
  • Klimaat en milieu bovenaan de politieke agenda voor onze gezondheid
  • Mentaal gezond van 0 tot 100 jaar
  • Een patiëntgericht en doelmatig geneesmiddelenbeleid op lange termijn
  • Arbeidsongeschiktheid: hoe kunnen we de duurzaamheid van het systeem versterken?
  • Digitale transitie in de gezondheidszorg: the next chapter

Zorgorganisatie

Om in te zoomen op de organisatie van de zorg levert de volgende beschouwingen en kritiek op: "De hervormingen van de nomenclatuur en het ziekenhuislandschap, het interfederale plan ‘geïntegreerde zorg’, de New Deal voor huisartsen en de regionale reorganisatie van de eerstelijnszorg vormen nu de basis van het nieuwe proactieve zorgmodel. Maar er is onvoldoende coördinatie en samenhang tussen deze hervormingen en tussen de verschillende politieke niveaus, en een gebrek aan priorisering."

Mentale gezondheid

De expertise van zorgverleners rond perinatale mentale gezondheid moet worden versterkt, vinden de OZ. "Interventies focussen best op de zorgverleners die het meest in contact komen met zwangere vrouwen en pasgeborenen, onder wie  vroedvrouwen, gynaecologen, huisartsen, pediaters, psychiaters, Kind & Gezin en Office de la Naissance et de l’Enfance, psychologen en maatschappelijk werkers. Een project als ‘Born in Belgium Professionals’ bijvoorbeeld verdient verder ondersteund en uitgebreid te worden."

Meer over het memorandum vindt u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.