Oncologisch zorgprogramma borstkanker schept ruimte voor patholoog-anatoom

Een maatregel van intussen voormalig Vlaams Gezondheidsminister Wouter Beke over het (coördinerend) oncologisch zorgprogramma verscheen vandaag in Het Staatsblad en gaat op 1 juli in. Hij schept in het oncologisch zorgprogramma borstkanker meer ruimte voor de patholoog-anatoom.

De normen waaraan het coördinerend gespecialiseerd oncologisch zorgprogramma voor borstkanker en het gespecialiseerd oncologisch zorgprogramma voor borstkanker moeten voldoen om te worden erkend, zijn een bevoegdheid van de Vlaamse regering. 

Die geeft nu gehoor aan de vraag van de Commissie voor Pathologische Anatomie die na overleg met de representatieve wetenschappelijke verenigingen een aanvraag indiende om een en ander te versoepelen. Tot nu toe gold immers de eis dat een arts-specialist in de pathologische anatomie op de vestigingsplaats aanwezig moet zijn.

Dat is wetenschappelijk achterhaald en in tijden van digitalisering niet meer nodig. De arts-specialist in de pathologische anatomie moet wel op elk moment bereikbaar zijn tijdens de heelkundige ingrepen in kwestie.

Vandaar dus de versoepelingsmaatregel van voormalig minister Beke die intussen is aangenomen door de regering en dus vandaag werd gepubliceerd. HIj gaat in op 1 juli. Minister Crevits (CD&V) is belast met de uitvoering van dit besluit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.