Onderzoekers vinden nieuwe strategie die voor betere diagnose van eierstokkanker zorgt

Een internationale onderzoeksgroep onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven heeft de afgelopen jaren een nieuwe strategie ontwikkeld om eierstoktumoren te classificeren als goed- of kwaadaardig. De strategie helpt om een betere diagnose te stellen en om de meest aangewezen behandeling te bepalen.

De onderzoeksgroep ontwikkelde een nieuwe 'tweestapsstrategie' om eierstoktumoren beter te classificeren. In de eerste stap kijken ze naar bepaalde kenmerken die al een groot deel van de gezwellen kunnen classificeren zonder nood aan een computer. Voor de eierstoktumoren waarbij dat niet mogelijk is, volgt een tweede stap met een statistisch model dat op basis van echografiebeelden de kans bepaalt dat het om een goedaardige, dan wel om een bepaald type kwaadaardige tumor gaat.

Intussen hebben de onderzoekers hun strategie gecontroleerd bij 4.905 patiënten in zeventien ziekenhuizen wereldwijd. Ze toonden aan dat hun werkwijze goed kan bepalen welke patiënten tot een hogere risicogroep behoren. "Onze strategie bleek erg succesvol in het correct herkennen van goedaardige gezwellen", vertelt Stefan Timmerman, gynaecoloog in opleiding. "Het model was ook in staat om een onderscheid te maken tussen tumoren die tussen goed- en kwaadaardig liggen, stadium I-kanker, stadium II-IV-kanker of uitgezaaide tumoren."

De meerwaarde van de strategie zit in het feit dat een meer verfijnde diagnose van kwaadaardige tumoren mogelijk wordt. "Als blijkt dat het om een goedaardig gezwel gaat, is er vaak geen of slechts een minimaal invasieve ingreep nodig, wat de patiënten heel wat last bespaart en ook kostenefficiënt is voor de gezondheidszorg", zegt prof. dr. Wouter Froyman, gynaecoloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie. "Dit is een belangrijke stap vooruit richting de meest optimale zorg voor patiënten met eierstoktumoren."

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad JAMA Oncology.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.