Open VLD wil abortuswet uitbreiden en vraagt CD&V verzet te staken

Als het van Open VLD afhangt, wordt de mogelijke abortustermijn opgetrokken van 12 naar 18 weken en wordt de "betuttelende" wachttijd van zes dagen afgeschaft. Zo reageren partijvoorzitter Tom Ongena en Kamerlid Katja Gabriëls op het pleidooi van de abortuscentra om de abortuswet te moderniseren. "We hopen dat CD&V zijn verzet tegen dit fundamenteel recht voor vrouwen opgeeft", zeggen Ongena en Gabriëls. Ook Vooruit en Groen voeren de druk op CD&V op.

De nood aan kwalitatieve abortuszorg is groter dan ooit, zeggen de abortuscentra van Luna vzw en VUB Dilemma, die een campagne lanceren voor een nieuwe abortuswet. Er wordt gepleit voor toegankelijke en betaalbare anticonceptie voor vrouwen én mannen, voor een aanpassing van de nu wettel ijk verplichte wachttijd van zes dagen tussen een eerste consultatie en de effectieve behandeling, en een uitbreiding van de zwangerschapstermijn voor abortus.

Alvast in regeringspartij Open VLD vinden ze een medestander. "We moeten de mogelijke abortustermijn optrekken van 12 naar 18 weken en de betuttelende wachttijd van 6 dagen afschaffen", zeggen Tom Ongena en Katja Gabriëls, die zich vooral tot CD&V richten. "We hopen dat CD&V zijn verzet tegen dit fundamenteel recht voor vrouwen opgeeft en tot het juiste inzicht komt door deze cijfers." Want met meer dan 10.000 cliënten die in 2023 naar de abortuscentra kwamen voor een eerste consultatie en bijna 8.300 behandelingen is de nood aan kwalitatieve kwaliteitszorg groter dan ooit, luidt het bij de centra.

Grondwet

De Vlaamse liberalen pleiten er ook voor het recht op abortus in de grondwet te verankeren. "Dat is nodig als je ziet wat er gebeurt in de VS en Polen, waar dat recht wordt ingeperkt. Door dat recht in de grondwet te verankeren, blijven vrouwen baas in eigen buik, gelijk wat conservatieve fanatici daarvan vinden", zeggen Ongena en Gabriëls.

Over een aanpassing van de abortuswet wordt al langer gesproken, maar een akkoord kwam er tot nu niet uit de bus. Open VLD hoopt dat CD&V "zo snel mogelijk" een akkoord binnen de schoot van de meerderheid mogelijk maakt, anders zal het dossier onvermijdelijk na de verkiezingen opnieuw op tafel komen, luidt het.

Ook bij Vooruit voert men de druk op CD&V op. Volgens de Vlaamse socialisten is het tiijd om "de stilstand te doorbreken". "Het parlement moet vrij kunnen stemmen. Al 10 jaar is er een meerderheid in het parlement om de aanpassing van de abortus te stemmen. Als PS de agendering vraagt voor hun wetsvoorstel, kan het wetsvoorstel voor ons deze legislatuur gestemd worden", zo zei Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche in Villa Politica. 

Vooruit-Kamerfractieleider Joris Vandenbroucke hekelt dat CD&V het dossier al "jaren vertraagt". "Drie jaar geleden bestelde CD&V een wetenschappelijk expertenrapport. Dat rapport verscheen een jaar geleden, bevat 200 pagina's en bevestigt wat we allemaal wisten en waar Vooruit al jaren voor strijdt: een aanpassing van de abortuswet. Maar ondertussen is er nog niets veranderd. Daar zijn duizenden jonge meisjes en vrouwen de dupe van", aldus Vandenbroucke.

Coalitiepartner Groen steunt de eisen van Open VLD en Vooruit. Groen-Kamerlid Eva Platteau hoopt dat er nog voor de verkiezingen stappen kunnen gezet worden in het abortusdossier. "Het wetenschappelijk expertenrapport is duidelijk en alles ligt klaar om de abortuswet aan te passen. Laten we nu die stap zetten, in het belang van alle vrouwen die het recht hebben op een goede en veilige gezondheidszorg", aldus Platteau.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.