Paus roept internationale gemeenschap op om draagmoederschap te verbieden

Paus Franciscus riep de internationale gemeenschap op om zich in te zetten voor een verbod op draagmoederschap (GPA) en hekelde de "commercialisering" van het menselijk lichaam. "De weg van de vrede vereist respect voor het leven, voor elk menselijk leven, te beginnen met dat van het ongeboren kind in de baarmoeder, dat niet mag worden onderdrukt of een voorwerp van commercialisering worden", zei Franciscus tijdens zijn groeten aan het corps diplomatique in het Vaticaan.

"In die zin beschouw ik de praktijk van draagmoederschap als betreurenswaardig, omdat het de waardigheid van vrouwen en kinderen ernstig ondermijnt", voegde hij eraan toe. "Ik hoop daarom dat de internationale gemeenschap zich zal inzetten voor een universeel verbod op deze praktijk".In juni 2022 had de Argentijnse jezuïet draagmoederschap al beschreven als een "onmenselijke praktijk".

In november 2023 gaf het Vaticaan aan dat kinderen van koppels van hetzelfde geslacht, geadopteerd of geboren via draagmoederschap, gedoopt kunnen worden.

De meeste Europese landen verbieden draagmoederschap. Het gebruik van draagmoeders is soms toegestaan of getolereerd zolang het onbetaald is (België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Canada, Brazilië, Colombia).

Commercieel draagmoederschap, d.w.z. betaald draagmoederschap, is in sommige Amerikaanse staten toegestaan.

De paus hekelde een "cultuur van de dood" die zich in het Westen verspreidt en waarin kinderen, ouderen en zieken worden gescheiden uit "geveinsd medeleven". De paus beschreef ook de zogenaamde gendertheorie als gevaarlijk, omdat "die verschillen tussen mensen uitwist".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.