Polen zet eerste stap richting versoepeling strenge abortuswet

Het Poolse parlement heeft een eerste stap gezet voor de versoepeling van de strenge abortusregelgeving in het land. De centrumlinkse coalitiepartners hebben vier ontwerpteksten ingediend. Tegenstanders hadden tevergeefs moties ingediend om de hervormingen tegen te houden. De Poolse abortuswetgeving is vandaag nog een van de strengste van Europa.

De nieuwe Poolse regering kwam vorig jaar aan de macht met de belofte om werk te maken van minder strenge abortusregels. Nu is een abortus enkel mogelijk als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest of als het leven van de moeder in gevaar is.

De voorstellen die nu op tafel liggen, zouden een abortus mogelijk maken in de eerste twaalf weken van de zwangerschap. Ook moet het mogelijk worden een zwangerschap te beëindigen als de foetus afwijkingen vertoont.

De wetsvoorstellen worden nu voorgelegd aan een speciale parlementaire commissie. Het is nog niet duidelijk hoeveel tijd die zal nodig hebben om ze te behandelen. Als het parlement de hervormingen ook goedkeurt, moet de conservatieve president Andrzej Duda zijn handtekening zetten. Het is nog de vraag of hij dat gaat doen. De meerderheid van de pro-Europese coalitiepartijen in het parlement is niet groot genoeg om een veto van de president terug te draaien. Mogelijk wordt met de goedkeuring van de wet gewacht tot na de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Vorig jaar waren in Polen vele mensen op straat gekomen nadat een zwangere vrouw was overleden tijdens een behandeling in het ziekenhuis. De vrouw stierf aan bloedvergiftiging, nadat de foetus in haar baarmoeder was afgestorven. Volgens vrouwenorganisaties weigerden de artsen, ondanks de complicaties, om een abortus toe te passen uit angst voor de juridische gevolgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.