Project telemonitoring bloeddrukproblemen bij zwangerschap uitgebreid

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) kent 1,5 miljoen euro toe aan een project rond de telemonitoring van bloeddrukproblemen tijdens de zwangerschap. Dat melden de initiatiefnemers UHasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) woensdag. Het project wordt uitgebreid naar vier Vlaamse ziekenhuizen.

Met de verse middelen moet het project, 'Future Health', bloeddrukproblemen bij de zwangerschap op grote schaal onderzoeken in Vlaanderen. De meest ernstige uiting van bloeddrukproblemen bij zwangere vrouwen is zwangerschapsvergiftiging. "Via telemonitoring kunnen deze zwangerschappen beter en efficiënter opgevolgd worden, met betere gezondheid voor moeder en kind tot gevolg."

Het onderzoek ging begin 2015 van start, waarbij alle Limburgse ziekenhuizen vrouwen doorstuurde naar ZOL. Zwangere vrouwen met een verhoogd risico op bloeddrukproblemen krijgen daarbij een bloeddrukmeter en stappenteller. Ze moeten tweemaal per dag hun bloeddruk controleren, elke dag hun activiteit registreren en wekelijks hun gewicht ingeven in een app. Die gegevens worden dan verzonden naar de vroedvrouw in het ziekenhuis. Bij afwijkende waarden neemt het ziekenhuis contact op voor verdere behandeling.

Bij de 524 deelnemende vrouwen bleek dat ze minder snel zwangerschapsvergiftiging ontwikkelen, minder vroeg bevallen, minder op de maternale intensieve zorgenafdeling belandden of meer spontaan bevallen, zonder inleiding.

Er komt nu een samenwerking tussen de UHasselt en de vier 'maternal intensive care' (MIC) van ZOL, UZ Leuven, UZA en AZ StLucas (Brugge/Oostende). In een periode van vier jaar zullen in totaal 6.107 vrouwen deelnemen aan het onderzoek.

In Vlaanderen ontwikkelde in 2015 4,6 procent van de zwangere vrouwen zwangerschapsvergiftiging. Het gaat om ongeveer 3.000 van de 64.000 zwangerschappen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.