PVDA wil stemming over uitbreiding abortus op 20 februari

PVDA duwt het gaspedaal in over de versoepeling van de abortuswetgeving. Fractieleidster Sofie Merckx zal op 20 februari de stemming vragen over haar wetsvoorstel. "Wij reiken de hand aan de partijen en parlementsleden die willen dat er nog deze legislatuur verandering komt in de abortuswet. De tijd tikt, want op 8 mei sluit het parlement", aldus Merckx.

De communistische fractieleidster ondertekende mee het voorstel dat verschillende partijen overeen waren gekomen. Het voorziet in een verlenging van de termijn waarin abortus wordt toegelaten, van twaalf naar achttien weken, en in het terugschroeven van de bedenktijd naar 48 uur. Onder impuls van CD&V belandde het bij de regeringsonderhandelingen in de koelkast, in afwachting van een expertenrapport. 

Dat rapport is klaar sinds april vorig jaar. Enkele weken geleden drongen verschillende abortuscentra aan op een aanpassing van de wet, in dezelfde richting als de experten aangeven. Die komt grotendeels overeen met het wetsvoorstel in de Kamer. Verschillende partijen uit de meerderheid sprongen op de kar, maar CD&V houdt het been stijf. De christendemocraten willen niet verder gaan dan veertien weken.

"We moeten uit deze impasse geraken", stelt Merckx. Het expertenrapport was duidelijk en zei dat men tot achttien weken kan uitbreiden. Dat CD&V opnieuw onwetenschappelijke argumenten uit de kast haalt, nadat die al haarfijn werden weerlegd in het expertenrapport, maakt duidelijk dat er met CD&V geen compromis gevonden kan worden over dit thema. Er zijn al verschillende zaken uit het regeerakkoord herbekeken nadat de situatie evolueerde - rond de kernuitstap bijvoorbeeld. Ook in dit dossier is dat de enige optie na het breedgedragen en overduidelijke expertenrapport."

Aan Vlaamse zijde zijn behalve CD&V ook oppositiepartijen Vlaams Belang en N-VA tegen de uitbreiding gekant. Binnen de meerderheid zijn Vooruit, Open VLD en Groen voorstander, maar het is niet zeker of ze zullen meegaan in een stemming zonder akkoord binnen de meerderheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.