Referentiecentra hoofd- en halstumoren komen eraan

Nog in de loop van deze legislatuur worden er referentiecentra voor hoofd- en halstumoren opgericht. Dat stelde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamercommissie Volksgezondheid. Ook referentiecentra voor ovariumtumoren zitten in de pijplijn.

De administratie werkt voorlopig nog volop de centralisatie van de zorg voor hoofd- en halstumoren uit. Dat moet nog in de loop van deze legislatuur -die eindigt in juni volgend jaar-  leiden tot de oprichting van referentiecentra. Van deze referentiecentra is vereist dat ze beschikken over een multidisciplinair team met de nodige expertise in hoofd- en halstumoren, maar ook over de nodige paramedische ondersteuning voor de patiënten.

“Voor de selectie en de opvolging van de referentiecentra zullen we nog kwaliteits- en procesindicatoren introduceren”, aldus minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hij denkt daarbij aan zowel volume als kwaliteit van de prestaties. “We werken dat uit in goed overleg met de ziekenhuiskoepels, de artsensyndicaten, de verzekeringsinstellingen, experts, het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), het Kankerregister en patiëntenverenigingen.”

Ovariumtumoren

Naast referentiecentra voor hoofd- en halstumoren zitten ook al referentiecentra voor ovariumtumoren in de pijplijn.

Nadien wil Vandenbroucke bekijken welke andere zeldzame of complexe kankers in gespecialiseerde referentiecentra zouden kunnen of moeten worden behandeld. De vraag is echter of dat nog in de loop van deze legislatuur in gang kan worden gezet.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jan LERUT

    02 mei 2023

    De evidentie zelve.
    Volgende pathologie … lever en galwegcarcinomen.