Ruim 2.200 gezondheidswerkers vragen parlement om wetsvoorstel over abortus te verwerpen

Al 2.280 gezondheidswerkers hebben de online petitie getekend tegen de versoepeling van de abortuswet. Ze vragen de parlementsleden om het wetsvoorstel te verwerpen. Ook 5.850 burgers zetten hun handtekening.

De Kamercommissie Justitie keurde eind november een versoepeling van de abortuswet goed, en op vraag van CD&V komt er een tweede lezing. Het wetsvoorstel wil abortus tot 18 weken na de bevruchting toelaten, en de minimale bedenktijd inkorten tot 48 uur. Abortus zou ook uit de strafwet verdwijnen en als een loutere medische handeling beschouwd worden.

Op abortus-avortement.be ondertekenden 2.280 gezondheidswerkers de petitie tegen het wetsvoorstel. Onder hen zijn meer dan 753 artsen, 703 verpleegkundigen, 163 vroedvrouwen en 83 universiteitsprofessoren.

Zij vinden dat het wetsvoorstel "het noodzakelijke evenwicht tussen de vrijheid van de vrouw en de aandacht voor het ongeboren kind dat zich in haar lichaam ontwikkelt" verbreekt. Het afbreken van een zwangerschap tot 18 weken is medisch veel problematischer, door de grootte van de foetus. Ook is het traumatischer voor de moeder. "Deze en andere redenen heeft meer dan 85 procent van de Europese landen ertoe geleid de legale abortusperiode te beperken tot drie maanden zwangerschap of eerder", klinkt het.

Dat de zorgverleners erg verdeeld zijn over de kwestie, is duidelijk. Een petitie van de vrijzinnige koepel deMens.nu voor de verlenging van de abortustermijn kreeg de steun van zo'n 1.500 zorgverleners.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.