Stad Brussel biedt gratis menstruatieproducten aan op al haar scholen

Na het succes van zes proefprojecten zijn nu alle middelbare scholen van de stad Brussel (16 Franstalige en 3 Nederlandstalige) uitgerust met verdeelpunten voor menstruatieproducten. Dat meldt schepen van Nederlandstalig onderwijs Anaïs Maes (Vooruit.brussels).

Menstrueren kost gemiddeld 12 euro per cyclus. Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen blijkt dat 1 op de 8 meisjes en vrouwen tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld heeft om maandverband en tampons te kopen. Voor meisjes die in armoede leven, loopt dat op tot 45 procent. Ze lenen bij vriendinnen of gaan zelf aan de slag met zelfgemaakte alternatieven, wat het risico op infecties verhoogt. Het gaat gepaard met angst en schaamte.

Het Brusselse stadsbestuur heeft dan ook beslist om al zijn middelbare scholen te voorzien van verdelers voor biologische menstruatieproducten. Er worden ook lessen georganiseerd om sociale discriminatie tegen menstruerende meisjes tegen te gaan. 

"Jonge meisjes hebben nood aan informatie, begrip en begeleiding om zich zonder zorgen te kunnen ontwikkelen. Het krijgen van maandstonden is een ingrijpende gebeurtenis en dan moet het een vanzelfsprekendheid zijn dat je zowel voor steun als voor menstruatieproducten op school meteen terechtkan. Het gaat hier om een basisbehoefte die nog veel te duur is voor heel wat meisjes", zegt Anaïs Maes (foto). "Door dit gratis aan te bieden op school nemen we die zorg weg waardoor de focus op het leren kan blijven."

Het project werd sinds 2022 getest in zes scholen en wordt nu uitgebreid. "De eerste fase was de installatie van de verdelers in scholen met een lage socio-economische index en die reeds vragende partij waren. We hebben vervolgens het beheer geanalyseerd van de gebruiksfrequentie en de benodigde hoeveelheden om de actie uit te breiden naar het hele onderwijsniveau", zegt Brusselse schepen van Franstalig Openbaar Onderwijs Faouzia Hariche (PS).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.