Studie test online ondersteuning van mentale gezondheid tijdens en na zwangerschap

Voor haar doctoraatsstudie heeft UCLL-onderzoeker Sarah Van Haeken een systeem uitgetest van online mentale ondersteuning voor (toekomstige) ouders tijdens en na de zwangerschap. De aanpak, die positief werd onthaald bij een testpubliek van 70 vrouwen, houdt onder meer online groepssessies en veerkrachtversterkende oefeningen in.

Een op de vijf vrouwen kampt met mentale klachten tijdens de zwangerschap en tot één jaar na de bevalling. Het belang van preventieve acties in deze cruciale levensfase is niet te onderschatten. Daarom wou Sarah Van Haeken, onderzoeker bij UCLL-expertisecentrum Resilient People, met haar doctoraat meer licht werpen op de mentale gezondheid van toekomstige ouders tijdens en na de zwangerschap, en extra ondersteuningsmogelijkheden aanbieden.

De studie, die plaatsvond binnen de REALIFE Research Group van de KU Leuven, identificeerde vijf kernattributen van veerkracht: sociale steun, geloof in eigen kunnen, zelfvertrouwen, gevoel van meesterschap en persoonlijkheid. De veerkracht van (toekomstige) ouders kan in de periode tijdens en na de zwangerschap op de proef worden gesteld. Een daling van die veerkracht kan een eerste waarschuwingssignaal zijn voor mentale gezondheidsproblemen.

Van Haeken werkte een systeem uit van ondersteuning op afstand voor (toekomstige) ouders via online groepssessies, veerkrachtversterkende oefeningen en een online peersupportplatform. De aanpak werd getoetst bij 70 vrouwen en werd positief onthaald. De deelnemers benadrukten voornamelijk de waarde van peerondersteuning, oftewel de ondersteuning van de andere (toekomstige) mama's. Daarnaast benoemden ze de noodzaak voor het creëren van een open dialoog in een veilige context om te spreken over perinataal mentaal welzijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.