Tien miljoen extra om kwetsbare baby's en moeders te helpen vanaf bevruchting

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft 10 miljoen euro vrijgemaakt om kwetsbare mama's beter op te volgen tijdens en na de zwangerschap. Tegen eind 2023 moet het plan op poten staan, schrijft Het Belang van Limburg vrijdag.

Kwetsbare moeders - die het financieel, geestelijk of sociaal moeilijk hebben - blijken in ons land nog geregeld uit de boot te vallen. Zo'n 4 procent van de toekomstige mama's heeft niet het minimaal aanbevolen aantal prenatale consultaties gekregen of gevolgd. En vooral: 3 procent van de toekomstige moeders heeft zelfs geen enkele zorgverlener bezocht of gezien tijdens de eerste belangrijke 20 weken van de zwangerschap. 

Volgens sommige studies kampen bovendien 20 tot 25 procent van de toekomstige of nieuwe ouders met geestelijke gezondheidsproblemen omwille van de zwangerschap of de bevalling. 

"Na aanbevelingen van het KCE heeft de minister beslist om 10 miljoen vrij te maken", klinkt het op het kabinet van Vandenbroucke. Het RIZIV heeft de opdracht gekregen om de plannen uit te werken, tegen de jaarwisseling moet een compleet 'multidisciplinair perinataal zorgtraject' uitgetekend zijn.

Het belangrijkste uitgangspunt wordt zorgen dat de doelgroep bereikt wordt en toegang heeft tot dat traject van pre- tot postnataal. Zorgverleners gaan extra opleiding en info krijgen om zulke kwetsbare situaties te detecteren. Als ze 'bereikt' zijn, is het belangrijk dat de moeders en baby's zorg op maat krijgen. Daarnaast komt er een nieuwe functie van zorgcoördinator, een vertrouwensfiguur die - in overleg met de moeder - ervoor zorgt dat alle stappen van het traject worden gevolgd. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.