Turnhoutse gynaecoloog krijgt vier jaar cel, drie jaar met uitstel

Een gynaecoloog (58) uit Turnhout is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan drie jaar met uitstel, voor het verkrachten van patiënten. In 2018 zette het AZ Turnhout de samenwerking met de man stop omdat er een gerechtelijk onderzoek tegen hem liep, maar hij kon zijn werk als gynaecoloog voortzetten in zijn privépraktijk in Turnhout. De gynaecoloog ontkende alles.

In oktober 2018 liet het AZ Turnhout weten dat het de samenwerking met een van zijn  gynaecologen stopzette. Er liep een gerechtelijk onderzoek naar de gynaecoloog wegens grensoverschrijdend gedrag.

Ondanks het onderzoek kon hij zijn werk als gynaecoloog voortzetten. Hij opende in 2019 een privépraktijk. Vele patiënten volgden hem. De Orde kon hem niet schorsen als arts zolang hij niet definitief veroordeeld was.

Uiteindelijk dienden acht vrouwen een klacht in tegen de gynaecoloog. Enkelen moesten op handen en knieën gaan zitten, terwijl hij met zijn handen in hun vagina ging en hen een orgasme probeerde te geven.

Het parket vorderde 5 jaar tegen de gynaecoloog. Zelf hield hij al die jaren zijn onschuld staande. "Ik probeerde de vrouwen te helpen, ze hadden veel pijn bij penetratie, door met mijn vingers in de vagina te gaan, komt ze open te staan, en heb je minder pijn", luidde de uitleg.

Hij ging resoluut voor de vrijspraak. Maar de rechter volgde hem niet. Hij is nu schuldig bevonden aan de verkrachting van zes vrouwen, voor twee vrouwen werd hij vrijgesproken. Hij kreeg vier jaar cel, waarvan drie jaar met uitstel.

"We vinden het nog altijd spijtig dat we onze uitleg niet zelf aan de deskundigen hebben kunnen doen, en waarom die gynaecologische onderzoeken wel degelijk noodzakelijk waren", zegt Walter Damen, de advocaat die de gynaecoloog vertegenwoordigt.

"Bovendien is mijn cliënt ondervraagd over en vervolgd voor zaken van 5 jaar geleden. Je moet in je geheugen graven en beroep doen op je medische notities. Dan is het lastig om zaken aan te tonen die misschien wel van belang waren. De rechter heeft daar voor de bestraffing wel rekening mee gehouden. We bekijken ook nog of we in beroep gaan", besluit Damen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Dirk Remi Janssens

    18 oktober 2022

    Mag ik hopen dat meester Walter Damen zijn client kan overtuigen om in beroep te gaan ?