Vitaz introduceert ‘gentle sectio’, de ‘vriendelijke’ keizersnede

Voor de derde keer krijgt Vitaz het ‘Baby Friendly Hospital Initiative’ (BFHI-label) uitgereikt van de WHO en Unicef. Het kwaliteitslabel wordt uitgereikt na een controle door de overheid in de verloskamer, de materniteit en neonatologie. Opvallend is de introductie van de ‘gentle sectio’, een nieuwe en zachtere methode voor een keizersnede (overigens ook al geïntroduceerd in enkele andere ziekenhuizen zoals bijvoorbeeld AZ West en AZ Diest).

Nog even aanstippen: voor veel aanstaande moeders kan een keizersnede een angstige ervaring zijn, vaak gekenmerkt door een gevoel van afstand tussen de moeder en haar baby. Met de introductie van de ‘gentle sectio’ wordt hier verandering in gebracht. Deze benadering streeft ernaar om de ervaring van een keizersnede te verzachten en de band tussen moeder en kind vanaf het moment van de geboorte te versterken.

Het proces van een ‘gentle sectio’ begint al voor de operatie zelf. Niet alleen de medische zorg is belangrijk maar ook de emotionele ondersteuning en het respect voor de wensen van de ouders. Moeders worden aangemoedigd om hun geboorteplan met hun zorgverleners te bespreken en hun voorkeuren kenbaar te maken. Tijdens de operatie wordt extra aandacht besteed aan het creëren van een rustige en respectvolle sfeer. Zo wordt o.a. de geboorteomgeving aangenaam verwarmd, wordt de verlichting afgesteld en voorzien we meteen na de geboorte huid-op-huid contact tussen mama en baby. Een multidisciplinair team van vroedvrouwen, gynaecologen, anesthesiologen en verpleegkundigen kreeg een speciale training in de principes en praktijken van een ‘gentle sectio’.

BFHI

Het BFHI-label wordt toegekend aan ziekenhuizen die voldoen aan strenge normen voor het ondersteunen van borstvoeding en het bevorderen van een veilige en respectvolle omgeving voor moeders en baby’s. Eén van de voorwaarden is dat de baby en de mama die in huidcontact zijn, niet gescheiden worden na de bevalling. Als het om een reden niet lukt bij de mama, dan wordt gevraagd aan de partner om dit huidcontact over te nemen. Dat is essentieel voor de baby die de overgang maakt van binnen naar buiten de baarmoeder.

Dit gegeven is al lang geïntegreerd in Vitaz. Met de ‘gentle sectio’ kan dit nu ook bij een keizersnede, luidt het.  "Hiervoor kregen we een extra vermelding van de jury. Deze erkenning is een waardering voor de jarenlange inzet voor sterke zorg voor moeder en kind” zegt hoofdvroedvrouw Marleen Van Puymbroeck."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.