Vlaamse Scholierenkoepel vraagt gecoördineerde aanpak van menstruatiearmoede op school

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) heeft donderdag actie gevoerd voor het Vlaams Parlement. De organisatie wil op die manier parlementsleden laten kennismaken met hun beleidsadvies rond menstruatiearmoede, en vraagt een gecoördineerde aanpak van het probleem.

Uit een recente bevraging die de Vlaamse Scholierenkoepel - de organisatie van, voor en door scholieren - bij 11.000 scholieren afnam, blijkt dat maar liefst 9 op de 10 leerlingen voorstander zijn van een aanpak voor menstruatiearmoede op school. Momenteel is die aanpak gefragmenteerd waardoor niet iedere scholier gelijke toegang heeft tot de nodige informatie en ondersteuning. De VSK lanceert donderdag zijn beleidsadvies over het thema.

De VSK stelt zes aanbevelingen voor om menstruatiearmoede op de schoolbanken aan te pakken. Drie zijn gericht aan de ministers van Onderwijs, Welzijn en Armoedebestrijding en Gelijke Kansen, de andere drie zijn voor onderwijsverstrekkers en scholen. VSK meent dat een publiek debat en een gecoördineerde aanpak noodzakelijk zijn. 

"Er is vooral nood aan een publiek debat en aan een meer gecoördineerde aanpak op het veld," vertelt Ibtissam Arkob, een van de leden van de projectgroep. "Nu zien we dat heel wat scholen en lokale besturen zelf aan de slag gaan, maar heel wat scholieren staan ook nog steeds in de kou. Wij vinden goede informatie, kosteloze menstruatieproducten en propere toiletten basisrechten. Het zullen trouwens niet alleen mensen in menstruatiearmoede zijn die daar voordelen van ondervinden. Een goede aanpak helpt iedereen vooruit."

Volgens VSK menstrueert de helft van de leerlingen en heeft een op de acht niet voldoende geld voor menstruatieproducten. "Iedere scholier verdient informatie en ondersteuning. Dat hoort niet af te hangen of je school toevallig deelneemt aan een van de vele versnipperde projecten", zegt Arkob.

Over de vraag wat een goede aanpak precies kan inhouden, is Mauro Michielsen, voorzitter van VSK, duidelijk: "We vragen de diverse ministers om het debat op te starten en om scholen ook echt te gaan helpen door middelen vrij te maken voor projecten die menstruatiearmoede bestrijden. Daarnaast moeten ze een coördinerende rol opnemen en de onderwijsverstrekkers heldere, toegankelijke en betrouwbare informatie aanbieden."

"De onderwijsverstrekkers vragen we om actief met die informatie en middelen aan de slag te gaan door leerlingen en personeel te informeren en sensibiliseren, door kosteloze menstruatieproducten te voorzien en te zorgen voor meer proprere toiletten."

Kosteloze menstruatieproducten vinden ze bij de Scholierenkoepel helemaal geen gek of vernieuwend idee. "Schotland, Spanje, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland gingen ons al voor. Vlaanderen en Brussel moeten mee in dit koppeloton!"

Het advies van de Vlaamse Scholierenkoepel wordt mee onderschreven door Bruzelle, Caritas Vlaanderen, CGSO, deMens.nu, Netwerk Tegen Armoede, Rebelle, de Vrouwenraad, vzw Krijt, Drupp.be en GoedGeRegeld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.