VN verontrust over seksuele en reproductieve rechten van vrouwen

Racisme, seksisme en andere vormen van discriminatie schenden het recht op seksuele en reproductieve gezondheid van miljoenen meisjes en vrouwen wereldwijd, zo zegt het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties UNFPA. Daardoor komt 30 jaar van vooruitgang in het gedrang, klinkt het.

De vooruitgang op vlak van seksuele en reproductieve rechten van vrouwen is aanzienlijk. Zo is de moedersterftegraad tussen 2000 en 2020 met 34 procent gedaald en is het aantal ongewenste zwangerschappen sinds het begin van de jaren 1990 met bijna 20 procent afgenomen. Uit het rapport van UNFPA blijkt nu dat die vooruitgang vertraagt of stagneert.

Volgens het bevolkingsfonds sterven dagelijks ongeveer 800 vrouwen tijdens de geboorte van hun kind. Een kwart van alle vrouwen heeft nog steeds niet het recht om neen te zeggen, wanneer hun partner seks wil. Ook kan één op de tien vrouwen niet zelf beslissen over anticonceptie. De armsten hebben overal het grootste nadeel. De helft van de sterfgevallen in verband met zwangerschap, geboorte of complicaties nadien zijn opgetekend in landen met humanitaire crises of conflicten. Het gaat om ongeveer 500 sterfgevallen elke dag. 

Het VN-bevolkingsfonds wil dat er programma's komen om de situatie te verbeteren en die zich specifiek tot benadeelde vrouwen richten. In landen met lage en gemiddelde inkomens zijn investeringen van 79 miljard dollar (zowat 74 miljard euro) nodig om tegen 2030 zowat 400 miljoen ongeplande zwangerschappen te verhinderen en een miljoen levens te redden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.