Ziekenhuis in Tsjechië verontschuldigt zich voor foute abortus

Een ziekenhuis in de Tsjechische hoofdstad Praag heeft donderdag "diepe spijt" betuigd nadat medewerkers vorige week per ongeluk een abortus bij de verkeerde patiënt hadden uitgevoerd. De zwangere vrouw werd verward met een andere patiënt.

Een van de vrouwen was zwanger en ging naar het ziekenhuis voor een routinecontrole. De andere vrouw kwam voor het afschrapen van weefsel, een procedure die een zwangerschap kan onderbreken.

De twee vrouwen zijn volgens lokale media van Aziatische afkomst en verblijven permanent in Tsjechië. Het ziekenhuispersoneel haalde de twee door elkaar en voerde de procedure uit bij de zwangere vrouw, die haar foetus daardoor verloor. Volgens het ziekenhuis speelde ook de taalbarrière een rol bij het incident.

"Helaas gaat het om een menselijke fout", zei Jan Kvacek, directeur van het Bulovka-ziekenhuis in Praag donderdag. Hij benadrukte dat het ziekenhuis "diep bedroefd" was voor wat hij beschreef als "tragische verwarring". Kvacek zei ook nog dat de instelling psychologische en juridische hulp had aangeboden aan de patiënt. "Ze heeft zonder twijfel recht op compensatie", aldus de directeur.

Het hoofd van de afdeling Verloskunde en Gy­nae­co­lo­gie van het ziekenhuis, Michal Zikan, zegt ook dat de vrouw een document in het Tsjechisch ondertekende dat over de andere patiënt ging. Zikan voegde eraan toe dat de artsen "geen reden hadden om te denken dat ze met een andere patiënt te maken hadden". Het ziekenhuis heeft een medewerker geschorst en heeft een andere onder toezicht geplaatst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.