Aantal bevallingen in Vlaanderen heel licht gedaald in 2019

In het voorbije jaar 2019 werden in Vlaanderen 61.870 ziekenhuisbevallingen opgetekend. Dat is een zeer lichte daling in vergelijking met de 62.436 bevallingen in 2018 (-0,91%). Ten opzichte van 2010 is er een wel duidelijke daling van het aantal bevallingen met 8,98%.

Bij aanvang van het nieuwe jaar voert het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), naar jaarlijkse gewoonte en in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, een voorlopige telling uit van het totale aantal bevallingen binnen de 60 materniteiten van het Vlaams Gewest en het UZ Brussel. Het SPE registreert 100% van de ziekenhuisbevallingen.

In Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg was er telkens een lichte stijging van minder dan 1%. In West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen was er daarentegen een daling van van respectievelijk 2,98% en 2,89%.

De cijfers zijn voorlopig, dus lichte aanpassingen zijn nog mogelijk.

Alvast de GZA ziekenhuizen spreken over een 'zeer vruchtbaar jaar' omdat de kaap van 5.000 bevallingen in 2019 weer overschreden werd. “Dit groot aantal bevallingen, dag en nacht, kunnen we alleen realiseren door de optimale samenwerking tussen vroedvrouwen, gynaecologen, anesthesisten, kinderartsen en neonatologen”, zegt vroedvrouw Annick Cools. Virtuele rondleidingen bereiden de aanstaande ouders alvast voor op de bevalling.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.