Ruim 1.500 zorgverleners tekenen petitie voor verlenging abortustermijn

Zowat 1.500 zorgverleners hebben een petitie getekend om hun steun duidelijk te maken voor de verlenging van de abortustermijn naar 18 weken. De petitie gaat onder meer uit van de vrijzinnige koepel deMens.nu.

"Het aantal weken uitbreiden zal voor een meer comfortabele reflectieperiode zorgen dan een gehaaste abortus omdat de wettelijke termijn verstrijkt", vinden de initiatiefnemers. "We hebben begrip voor elke individuele situatie. Anticonceptie is niet voor honderd procent betrouwbaar, zelfs niet bij correct gebruik. Hormonale anticonceptie kan de menstruatie onderdrukken, in andere gevallen blijft een zwangere vrouw menstrueren. Ook zwangerschapsontkenning is een realiteit." De ondertekenaars pleiten voor meer seksuele en relationele opvoeding om het aantal ongew enste zwangerschappen terug te dringen.

De Kamercommissie Justitie keurde eind november een versoepeling van de abortuswet goed, al volgt er op vraag van CD&V wel een tweede lezing. Concreet gaat de wettelijke termijn waarbinnen een abortus kan van 12 naar 18 weken, en wordt de verplichte bedenktijd ingekort. Eerder al ondertekenden ruim 750 zorgprofessionals een open brief tegen de verruiming van abortus.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.