Baarmoederhalskanker - UAntwerpen onderzoekt drempelverlagende staalafname

Baarmoederhalskanker is eenvoudig te vermijden, áls de ziekte op tijd ontdekt wordt. Maar nog te veel vrouwen laten zich niet onderzoeken door een dokter. Om hen te bereiken rolt de Universiteit Antwerpen de 'ScreenUrSelf'-studie uit: een steekproef van 32.000 vrouwen wordt uitgenodigd thuis zelf een vaginaal of een urinestaal te nemen.

In Vlaanderen krijgen elk jaar 350 vrouwen baarmoederhalskanker. Het opsporen van afwijkende cellen kan gebeuren met een uitstrijkje bij de huisarts of gynaecoloog. Helaas zijn er heel wat vrouwen die nog geen uitstrijkje laten maken bij de dokter, zegt Severien Van Keer (UAntwerpen). De Universiteit Antwerpen, het Centrum voor Kankeropsporing, Sciensano en het UZA hebben daarom met financiële steun van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek de 'ScreenUrSelf'-studie opgestart. Het gaat om het grootste onderzoek ter wereld op dit vlak. 

Dr. Van Keer: "“Helaas zijn er heel wat vrouwen die nog geen uitstrijkje laten maken bij de dokter. In Vlaanderen waren er, in 2021, ongeveer 630.000 vrouwen (4 op de 10) die zich niet driejaarlijks lieten onderzoeken. Redenen om zich niet te laten testen kunnen heel divers zijn, maar misschien willen of kunnen sommige vrouwen zich wel laten testen als ze thuis zelf een staal mogen afnemen?”

"Met deze studie willen we achterhalen welke methode de vrouwen verkiezen. Met de ScreenUrSelf-studie willen we het volledige plaatje in kaart brengen: hoeveel vrouwen nemen deel? Hoeveel tijd investeren ze erin? Wat zijn de kosten voor de gezondheidszorg? Wat zijn drempels om niet deel te nemen? Het uiteindelijke doel is uiteraard om te zorgen dat meer vrouwen zich laten screenen om zo het aantal gevallen van baarmoederhalskanker in ons land naar beneden te halen."

Thuis zelf een staal nemen
Het opsporen van afwijkende cellen kan gebeuren met een uitstrijkje bij de huisarts of gynaecoloog. In afwachting van bijkomende wetenschappelijke evidentie voor zelfafname verloopt het Vlaams screeningprogramma naar baarmoederhalskanker op dit moment op die manier.

De helft van de deelneemsters aan het onderzoek wordt gevraagd met een borsteltje een vaginale zelfafname te doen, de andere helft wordt gevraagd een urinestaal aan te leveren.

In de tweede week van november krijgen vrouwen uit de steekproef die nog niet reageerden op de eerste uitnodiging, een nieuwe uitnodiging tot deelname. De resultaten van deze studie zullen de Vlaamse overheid helpen om te bepalen hoe in de toekomst het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker kan worden georganiseerd, met het oog op een hogere participatie.

Meer info staat hier. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.