Belgische nefrologen klaar om Oekraïense dialysepatiënten te verwelkomen

Dr. Geert Meeus, voorzitter van de Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie (NBVN) en dr. Jean-Marc Desmet, voorzitter van de Groupement des Néphrologues Francophones de Belgique (GNFB), stuurden hun leden een brief om te informeren naar hun capaciteit om patiënten op te vangen. Ze hadden ook al contact met het kabinet van de minister van Volksgezondheid.
Wegens de hoogdringendheid van het conflict in Oekraïne vroegen beide verenigingen zopas de verschillende dialysecentra in België naar hun capaciteit.

Ter herinnering, de federale regering zal de situatie beheren via een hub in het militair hospitaal, zoals uitgelegd door dr. Jean-Marc Desmet: "Ik nam contact op met een dialysecentrum in het noorden van Kiev omdat het in een gebied ligt waar het conflict aan de gang is. Het wordt geconfronteerd met een echte problematiek voor dialysepatiënten. Als het geen elektriciteit en geen water heeft, kan de situatie voor de patiënten snel dramatisch worden."

Daarom legde dr. Desmet contact met de FOD Volksgezondheid en met het kabinet van minister Vandenbroucke. "We hebben hen verteld dat we klaar staan om patiënten te ontvangen als er verzoeken richting België komen. Als het militair hospitaal patiënten moet opvangen die dialyse nodig hebben, weten ze dat ze bij ons terecht kunnen. Natuurlijk in de wetenschap dat onze afdelingen in België het al erg druk hebben met onze eigen patiënten."

Vandaar een brief naar de Vlaamse en Franstalige leden om te zien hoeveel plaatsen beschikbaar zijn, kwestie van pro-actief te handelen: "We kunnen ons de moeilijkheden die Oekraïense patiënten en artsen ondervinden, goed voorstellen. Gisteren probeerde ik contact op te nemen met Oekraïense artsen, maar dat lukte niet. Ik heb daar al twee dialysecentra aangewezen.'

'Apparatuur daar krijgen is een illusie, maar het moet mogelijk zijn om patiënten in moeilijkheden weg te krijgen.'

De Belgische artsen tonen eens te meer sterke solidariteit met Oekraïense artsen en patiënten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.