Belgische gynaecologen blinken Europees uit

Met het AZ Middelheim krijgt begin maart het laatste opleidingscentrum gynaecologie-verloskunde in Vlaanderen een Europese visitatie voor een EBCOG-accreditering opleiding gynaecologie. Een bekroning van een werk dat tien jaar geleden startte.

Johan Van Wiemeersch, de drijvende kracht achter deze visitaties, is maar wat fier dat hij hiermee een ambitieus plan heeft kunnen bolwerken dankzij de inspanningen van alle collega’s. “Vooral het enthousiasme van de coördinerende universitaire stagemeesters  heeft me geholpen om alle overige perifere stagemeesters te overtuigen hun dienst te laten bezoeken.”

Aanvankelijk vergde dat heel wat overtuigingskracht bij de verschillende lokale en coördinerende stagemeesters, zowel universitair als niet universitair. Maar de opleidingskwaliteit werd toch aanzienlijk verbeterd onder de auspiciën van de European Board and College of Obstetrics and Gynaecologists (EBCOG).

Twee streefdoelen

Met het visitatieproces mikt dr. Van Wiemeersch op twee zaken:

  • de opleiding beoordelen en verbeteren in de diverse opleidingscentra;

  • de Hoge Raad stimuleren tot de invoering van een eigen visitatiesysteem.

Het visitatiesysteem bewerkstelligt een verbetering van opleidingstructuur en -proces en leidt tot een uniform kwaliteitsbeoordelingssysteem dat op Europese leest geschoeid is. Resultaat: accreditatie en certificering van succesvolle opleidingen.

Na tien jaar zwoegen kreeg de artsenleider naar eigen zeggen heel veel positieve reacties. De verschillende opleidingscentra moeten nu, afhankelijk van hun kwalificatie, een erkenning krijgen voor 4 of 5 jaar. “Diverse diensten waaronder mijn dienst ondergingen reeds een revisitatieproces waarbij de aanbevelingspunten in het eerste verslag bij een revisitatie worden gecheckt op al dan niet invulling en realisatie.”

Kruisbestuivend?

Intussen vonden al 134 visitaties plaats in 19 EU-landen. Een nationaal visitatie- en accreditatiesysteem is nu in voege in Noorwegen, Finland, Frankrijk en Portugal. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden, Denemarken en Nederland hadden reeds een dergelijk systeem. Men onderhandelt met Duitsland en Italië. “Ik wil een lans breken om de Hoge Raad voor Geneesheren-Specialisten te motiveren om ook in ons land een dergelijk nationaal visitatiesysteem in te voeren”, besluit dr. Van Wiemeersch, die hoopt dat dit kruisbestuivend kan werken voor andere specialismen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.