Chatbots rukken op in gezondheidszorg

"Izzy is je vriendin. Ze begrijpt je en helpt je om ‘voorbereid te zijn’ door je menstruatiecyclus bij te houden.” Het moet dan wel gaan om een intieme vriendin? Toch niet.

Uw patiënten krijgen deze boodschap als ze 'Izzyperiod' typen in het Facebook zoekvak. Blijkbaar is Izzy uitermate populair: ze is ruim 1.000 keer gedeeld en lokte meer dan 750 reacties uit nog voor eind augustus dit jaar. Voor een mens zou dat niet abnomaal klinken. Maar Izzy is geen mens, wel een chatbot.

Ze is het prototype van tekstgebaseerde systemen die dialogeren met mensen en wereldwijd enorm in de lift zitten. Izzy's primaire toepassing is de menstruatie en ovulatie voorspellen. Het verschil tussen Izzy en apps is dat Izzy geen installatie van een app of software nodig heeft en dat er met Izzy interactie plaatsvindt.

Verzekeraars

Je moet maar een klein aantal data invoeren om de menstruatiecyclus met voldoende nauwkeurigheid doorgespeeld te krijgen. Vooral daar waar het moeilijk is om te discussiëren over zwangerschapszaken kan Izzy haar diensten bewijzen. In de VS en het Verenigd Koninkrijk heeft ze al een flinke voet in huis bij heel wat gebruikers. Voor de zorg ligt in chatbots een reusachtig potentieel dat goed van pas kan komen als vacatures van verzorgend personeel niet ingevuld raken, daarvan is iedereen overtuigd. Tal van particuliere verzekeraars en particuliere dienstverleners zijn bereid om te betalen voor deze innovatieve vormen van informatie en communicatie.

Izzi wordt voorgesteld op ’s werelds grootste vakbeurs, het Medica Health IT Forum (1). Artificiële intelligentie (AI), precisiegeneeskunde, medische ondersteuning via internet, big data, participatieve gezondheid, chatbots: opnieuw serveert Medica een grote waaier van geneeskundige ontwikkelingen, met af en toe futuristische trekjes.

Precisiegeneeskunde uit de Cloud

Gezondheidsplatformen met een combinatie van onderzoeksgegevens en patiënten die hun gezondheidsdata vrijwillig ter beschikking stellen (via een algoritme), zijn een ander veelbelovend pad bij het behandelen van chronische ziekten. Het algoritme kan berekenen of de patiënt in aanmerking komt om deel te nemen aan een studie. Patiënten en artsen kunnen bijna onmiddellijk van het onderzoek profiteren.

De geïnformeerde patiënt en zijn dokter: ze komen samen tot een beslissing over welke therapieweg de beste is. Dat althans is het ideaal. Maar tussen droom en daad kunnen nog praktische bezwaren opduiken en vooral: de wet moet volgen. Het neemt niet weg dat dit vroeg of laat werkelijkheid wordt.

Amerika staat in dergelijke zaken traditioneel iets verder. De patiënt kan alleen profiteren van deze technologie als zijn medische data beschikbaar zijn en goed gebruikt worden. We zittenb dan in de branche van de farmacogenomics. Software hiervoor is op Mount Sinai Health System (New York) gecreëerd. Voorlopig werkt ze vooral ondersteunend voor artsen om therapieën te vinden.

Dit ‘data driven’ systeem met elektronische gezondheidskaarten is niet evident voor tal van artsen en ziekenhuizen. Machtige groepen als Google en Amazon pushen het, maar ook andere dienstverleners zouden ervan kunnen profiteren. En vooral: je zou er volgens sommigen miljoenen mensenlevens mee kunnen redden.

> De beurs loopt dit jaar van 13-16 november in Düsseldorf, meer dan 5.000 exposanten zijn er vertegenwoordigd. Alle info vindt u hier.

> Lees ook : Ontmoet Molly: de virtuele thuisverpleegkundige

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.