“Abortusstaking door straf medische fouten? Onvoorstelbaar bij ons"

Vreemd bericht bereikte ons vorige week: de Nationale Vereniging van Obstetrici-Gynaecologen van Frankrijk (Syngof) dreigt met een abortusstaking. Reden: 15 artsen werden er veroordeeld tot zware schadevergoedingen wegens medische fouten. “Een dergelijke reactie lijkt me bij ons onvoorstelbaar, reageert Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrici en Gynaecologen VVOG.

“Ik heb de mensen van Syngof enige tijd gekend toen ik in Europa actief was. Het gaat om een vrij rechtse, conservatieve beweging en daarmee gaan ook een aantal politieke, ethische en filosfische beschouwingen gepaard. Ze zijn blijkbaar anti zwangerschapsonderbreking. En nu hebben ze een stok gevonden om mee te slaan via de abortusstop wegens een zaak die iets totaal anders behelst: medische fouten. Bovendien weet men niet eens precies om welke medische fouten het gaat.”

De analyse van de VVOG-woordvoerder wordt bevestigd door een eerdere controverse in september 2018 toen de voorzitter, dr. Bertrand de Rochambeau, abortus gelijkstelde met "moord". Hij geloofde dat hij er niet was “om levens te vernietigen.” Intussen veroordeelde de Franse Orde sterk de dreiging met een abortusstaking " als " in strijd met de medische ethiek" De daad bij het woord voegen zou "mogelijk dramatische gevolgen" hebben.

Of dr. Van Wiemeersch het plausibel acht dat als een collega bij ons veroordeeld wordt voor een zware medische fout, de beroepsvereniging hier zou dreigen met dergelijke acties, laat staan ze zou ontketenen? “Ik betwijfel het. Overigens is het zeer de vraag of je zo de publieke opinie aan je kant krijgt.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.