Dag van de Jonge Huisarts is weer magneet

Vorig jaar trok de Dag van de Jonge Huisarts 300 deelnemers en ook dit jaar al ziet het deelnemersaantal er veelbelovend uit: voor de komende editie op 24 februari 2024 in Gent staat de teller nu al op ruim 120 inschrijvingen. Sommige workshops zijn al volzet, dus geïnteresseerden wachten best niet te lang om zich in te schrijven, raadt Philippe Vande Velde, communicatieverantwoordelijke Jong Domus (JD), aan.

“Naast jong afgestuurde artsen zijn zeker ook Haio's, studenten en oudere artsen welkom. Wij proberen voor het eerst ook praktijkondersteuners en vroedvrouwen uit te nodigen, wat zeker aansluit bij het thema van seksuele en reproductieve gezondheid”, zegt hij. Het uithangbord is recht voor de raap: “Let’s talk about sex.”

Jong Domus was of is daarnaast met flink wat andere items begaan. Het afgelopen jaar stond politiek voor een flink stuk in het teken van de New Deal. “Over het algemeen zijn we tevreden met het opzet. We zijn vooral positief over de mogelijkheid om meer multidisciplinair te kunnen samenwerken met een 'tussenoptie' tussen het forfaitaire systeem en het prestatiesysteem”, legt het JD-bestuurslid uit. “We kunnen verder instemmen met een derde alternatieve optie, die de keuzemogelijkheden voor huisartsen uitbreidt.

Wel zijn we ervan overtuigd dat het systeem nog tekortkomingen heeft, maar we willen wachten op de resultaten uit de proefpraktijken en zien wat de cijfers zeggen. We hopen dat de New Deal na een goede proefperiode nog bijgeschaafd kan worden.”

Conventiepremie

Ook heel wat pers haalde de conventiepremie die minister Vandenbroucke in het leven riep en die dus geconventioneerde artsen ‘beloont’, wat qua principe cruciale vragen oproept. “We zijn er zeker niet op tegen”, legt dr. Vande Velde uit. “Wij blijven het belangrijk vinden dat artsen zich in de conventie kunnen vinden en dat de zorg betaalbaar blijft voor patiënt en maatschappij.”

Maar tegelijk plaatst de voorzitter enkele kanttekeningen: “We hopen wel dat er naast het toekennen van premies ook wordt gekeken waarom meer en meer artsen (zouden willen) deconventioneren. Er worden terechte vragen gesteld bij het veranderende zorgaanbod en de haalbaarheid om dit te blijven doen op de huidige manier, denk maar aan de toekomende zorgzwaarte bij ouderen en multimorbiditeit, of psychische zorg in de huisartspraktijk.”

Echografieën

In het zuiden van het land is er ook nogal wat te doen omtrent echografieën bij de huisarts, een eis die daar gegangmaakt wordt door de Domus-tegenhanger SSMG. De jonge Vlaamse collega’s staan er blijkbaar minder om te springen om dit werkveld naar zich toe te trekken, want nu al kreunen velen onder de werklast. “Bovendien is het financiële kader op dit moment onduidelijk en hangt veel af van het praktijktype om dit te integreren. Anderzijds: onbekend is onbemind en er zijn de Duitse en Scandinavische voorbeelden waaruit zou blijken dat dit perfect kan in de huisartsenpraktijk”, denkt de JD-communicatieverantwoordelijke.

Andere taken en opdrachten waarop JD zich toelegt, zijn onder meer: de geaccrediteerde opleiding GP Meethink, internationale initiatieven zoals Wonca Preconference en samenwerking met de  European Young Doctor’s Movement (EYFDM), de werkgroep Kafka en uiteraard deelname aan tal van ad-hocwerkgroepen.

Op de foto van links naar rechts: Aline Verschueren, Madieke Maseman, Sophie Van Steenbergen, Fien De Laet, Sophie Petit, voorzitter Joke Versmissen, Laure Clinckemalie* en Philippe Vande Velde.

*Vanaf januari wordt Laure Clinckemalie vervangen door Emma Peeters, die daarnaast ook de organisatie van de Dag van de Jonge Huisarts overneemt tijdens het moederschapsverlof van dr. Aline Verschueren

> Dag van de Jonge Huisarts

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.