Drie nieuwe Zorgcentra Seksueel Geweld in 2021

Er komen volgend jaar drie Zorgcentra Seksueel Geweld bij, in Leuven, Antwerpen en Charleroi. Dat maakt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) bekend. In 2022 komen daar nog eens vier zorgcentra bij.

De eerste zorgcentra zagen in 2017 het levenslicht in Brussel, Luik en Gent. Ze zijn verbonden aan ziekenhuizen en bieden alle diensten aan voor slachtoffers van seksueel geweld. Ze kunnen er terecht voor medisch en forensisch onderzoek, traumaverwerking, advies en bijstand van politie en parket. Naast medisch personeel werken de centra samen met zedeninspecteurs van de politiediensten, de referentiemagistraat seksueel geweld van het parket en met een DNA-lab.

De drie nieuwe centra worden ondergebracht in het Universitair Ziekenhuis Leuven, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en Le Centre Hospitalier Universitaire van Charleroi.

Volgens de staatssecretaris vinden overigens meer en meer slachtoffers hun weg naar de zorgcentra. "In 2019 klopten 1.152 slachtoffers aan bij de centra", zegt ze. "Tussen maart 2019 en februari 2020 meldden zich maandelijks gemiddeld 98 slachtoffers bij de centra. Tijdens de eerste lockdown is dit aantal gedaald. Deze daling is vermoedelijk te linken aan de veiligheidsmaatregelen tegen corona."

De zorgcentra zijn 24/7 toegankelijk, ook tijdens de coronacrisis. "Je hoeft ook niet eerst een klacht te hebben neergelegd voordat je in een zorgcentrum terechtkan", aldus nog Schlitz.

In 2022 komen er nog eens vier zorgcentra bij, wat het totaal in ons land op tien zorgcentra zal brengen.

Vlaams minister Zuhal Demir juicht de extra zorgcentra toe. Zelf stond zij als federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen mee aan de wieg van de allereerste zorgcentra. Dat Vlaanderen in 2021 de eerste twee extra zorgcentra krijgt is volgens de N-VA-minister "een positieve zaak en een opluchting".

"Niet voor mij, maar vooral voor de vele slachtoffers in ons land. Niet meer van het kastje naar de muur gestuurd worden, geen overbodige drempels meer, maar alle hulp op één locatie. Dit is wat slachtoffers verdienen. Wij staan aan hun kant", aldus Demir. Zij hoopt ook dat er snel verder wordt gewerkt aan het plan om in elke provincie een zorgcentrum op te richten. "Ook in bijvoorbeeld Limburg en West-Vlaanderen is daar nood aan", zegt Demir.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.