Prijs voor NeoParent-app

Vorige maand viel de NeoParent-app in de prijzen op het Nederlandse symposium Zorg rond de Pasgeborene. De app ontving de “Truus van Lier”-prijs, een erkenning die elk jaar wordt toegekend aan de beste innovatieve oplossing binnen neonatologie.

Met Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is er ook een eerste Nederlands ziekenhuis dat de app gebruikt. “Verpleegkundigen en ouders zijn heel enthousiast”, vertelt Karen van JBZ. “Het is een prachtige toepassing die echt vanuit de zuigeling is geschreven.”

Als verpleegkundige op de afdeling neonatologie JBZ is Karen de Reuver-Saes van in het begin betrokken bij het pilootproject met de NeoParent-app. “Via de app krijgen ouders informatie op maat”, legt ze uit. “Daarnaast kunnen we samen met de ouders een dagboek met foto’s en feitjes bijhouden van het kindje. Die unieke combinatie van informatie en warmte maakt de app zo krachtig.”

Family integrated care

De NeoParent-app sluit ook perfect aan bij de visie van JBZ op moeder- en kindzorg. Karen: “Met onze afdeling neonatologie hechten we veel belang aan family integrated care: we willen de hele familie betrekken bij de zorg voor het kind.”

Corona maakte dat er praktisch niet eenvoudiger op de voorbije maanden, geeft Karen aan. “Verschillende ouders in ons pilootproject deelden daarom het NeoParent-dagboekje met familie en vrienden. Zo kon hun sociale netwerk zich ondanks de fysieke afstand toch inleven in hun situatie. Het is een prachtig voorbeeld van hoe we met digitale oplossingen warme zorg kunnen ondersteunen.”

Odisee & MothChi
De NeoParent-app is ontwikkeld door Odisee Hogeschool, in nauw overleg met ouders en zorgverleners. MothChi slaat nu de brug tussen onderzoek en praktijk en zorgt ervoor dat de app daadwerkelijk gebruikt wordt op het terrein.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.