Ecolo vraagt verdere behandeling abortuswet

De Raad van State heeft dinsdag zijn advies uitgebracht over een reeks amendementen op het wetsvoorstel dat de abortuswetgeving versoepelt. Die waren voor de zomer ingediend om de behandeling van het dossier te vertragen. Voor Ecolo staat nu niets de verdere parlementaire behandeling in de weg, "zoals het regeerakkoord voorziet."

De verdere versoepeling van de abortusregels hebben al een hele parlementaire weg afgelegd. Toen het wetsvoorstel net voor het zomerreces opnieuw op de agenda van de plenaire Kamer stond, dienden de tegenstanders amendementen in, zodat ze de Raad van State om advies konden vragen en de tekst een tijdje van de agenda verdween. Het was de derde keer dat ze die truc uitvoerden.

Voor CD&V moest het dossier worden uitgeklaard tijdens de regeringsonderhandelingen. Het regeerakkoord voorziet dat de wettekst verder wordt bestudeerd binnen de commissie Justitie, maar nadat een wetenschappelijk comité een studie en evaluatie heeft gemaakt van de praktijk en de wetgeving. Bedoeling is nadien een consensus te zoeken binnen de Vivaldi-partijen en in afwachting niet tot een stemming over te gaan.

"Ik ben verheugd dat de werkzaamheden constructief kunnen hervatten binnen het parlement", zegt Ecolo-Kamerlid Séverine de Laveleye. "Tal van vrouwen blijven wachten op vooruitgang en een modernisering van het juridisch kader rond de vrijwillige zwangerschapsonderbreking."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.