Gynaecologe schuldig aan onopzettelijke doding baby tijdens bevalling

Een 54-jarige gynaecologe uit Oudenburg is door het hof van beroep in Gent schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van een baby bij een bevalling in 2010. Baby N. liep een zwaar hersenletsel op en stierf enkele dagen later. Een spuit met oxytocine was de boosdoener. Toch krijgt ze geen straf omdat het onderzoek bijna tien jaar aansleepte.

Op 4 oktober 2010 beviel een vrouw uit Bredene in het Henri Serruysziekenhuis in Oostende van een zoon. Om de onderwaterbevalling sneller te laten verlopen, had gynaecologe V.D. het zogenoemde knuffelhormoon oxytocine ingespoten. De baby bleek een zwaar hersenletsel te hebben en werd onmiddellijk na de geboorte voor reanimatie overgebracht naar de intensive care. N. stierf uiteindelijk op 9 oktober in het AZ Sint-Jan in Brugge.

Oxytocine

Volgens hun advocaat kreeg de vrouw door de inspuiting van de oxytocine zo'n zware contracties dat het jongetje dood werd gedrukt in de baarmoeder. De gynaecologe en haar advocaat menen dat er andere hypotheses waren en vroegen de vrijspraak in plaats van de acht maanden cel die ze in eerste aanleg kreeg. Het hof vroeg in september vorig jaar het college van deskundigen om meer toelichting.

Het college bleef erbij dat het toedienen van oxytocine in de spieren een risico inhoudt dat het te veel weeën teweeg brengt. Daarom is het aangewezen het intraveneus -dus via een katheder- in te spuiten, dat oordeelde ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het verleden.

Het hof ondervroeg ook de vroedvrouw die aanwezig was bij de bevalling. Volgens haar werd regelmatig naar de harttonen geluisterd om te horen of de hartslag sterk was en een goede frequentie had, en dat was volgens haar ook het geval. Maar omdat de arbeid niet liep zoals gepland, werd oxytocine ingespoten. Dat was niet haar beslissing, maar van de gynaecologe.

Schuldig, maar geen straf

Pas bij de eigenlijke bevalling zagen de gynaecologe en de vroedvrouw dat er iets mis was. De gynaecologe ging daarom voor de vrijspraak. Maar net als in eerste aanleg werd de vrouw schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van de baby. Maar het hof sprak wel enkel een eenvoudige schuldigverklaring uit en geen straf. De feiten dateren immers al van 2010 en daar hield het hof rekening mee. Aan beide ouders moet de gynaecologe elk een schadevergoeding betalen van 16.167 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.