KCE-rapport: Vroedvrouwen kiezen voor samenwerkingsmodel in functie van gezin

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) pleit in reactie op het KCE-rapport rond prenatale zorg voor een samenwerkingsmodel in functie van het gezin. Startend vanuit de vraag van de moeder wordt een 'op maat' zorgplan opgesteld. Dit zal anders zijn wanneer het een risicovolle zwangerschap betreft, een laagrisico zwangerschap of een gezin dat extra noden heeft vanuit een bepaalde kwetsbaarheid, stelt de VBOV in een persbericht.

In een nieuw rapport pleit het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg voor een "prenataal zorgpad" voor elke zwangere vrouw om haar zwangerschap op te volgen, dat is aangepast aan haar specifieke behoeften. "Op die manier wordt er niets over het hoofd gezien en wordt ook onnodige zorg vermeden", voert het KCE aan.

De beroepsorganisatie van vroedvrouwen vraagt respect voor de expertise van de verschillende zorgverleners, die een meerwaarde biedt voor het gezin. "Sociale problematiek zoals bijvoorbeeld huisvesting kan opgevangen worden door een maatschappelijke werker. Indien er mentale ondersteuning nodig is, is het ook mogelijk een gespecialiseerde psycholoog in te schakelen. Indien er zich bekkenbodemproblematiek voordoet, zullen de gespecialiseerde kinesitherapeuten de aanpak verzekeren."

Overconsumptie is een item waar zeker aandacht voor dient te zijn, erkent de VBOV. "Het is aan de zorgverleners om mee te bewaken dat deze overconsumptie niet in de hand gewerkt wordt. Onzekere zwangere vrouwen vragen meer ondersteuning, maar dit betekent niet altijd dat er meer medische consultaties dienen te gebeuren. Op het einde van de zwangerschap zijn meer medische consultaties noodzakelijk maar ook hier dient er niet overdreven te worden."

De vroedvrouw heeft aandacht voor meer dan de medische aspecten en zal doorverwijzen bij specifieke problemen, besluit de VBOV.

> Lees ook: Naar een prenataal zorgpad (KCE)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.