Poolse regering zal abortuswet versoepelen

De nieuwe centrumlinkse regering in Polen zal een wetsontwerp indienen voor de versoepeling van de abortuswetgeving. Dat heeft eerste minister Donald Tusk aangekondigd. De Poolse abortuswetgeving is vandaag nog een van de strengste van Europa.

"We zijn klaar om de komende uren een ontwerp in te dienen in het parlement voor een legale en veilige abortus tot de twaalfde week van de zwangerschap", zegt de Poolse premier. Tusk had tijdens zijn verkiezingcampagne al beloofd om werk te maken van minder strenge abortusregels.

De regering zal daarnaast ook een wetsontwerp indienen om de toegang tot de morning-afterpil te vereenvoudigen. De bedoeling is dat vrouwen en meisjes vanaf 15 jaar de noodpil zonder voorschrift kunnen krijgen.

De vorige Poolse regering had in 2021, na een controversiële uitspraak van het Grondwettelijk Hof, een strenge abortuswet ingevoerd. Sindsdien is een zwangerschapsonderbreking niet meer toegelaten als de foetus ernstige misvormingen heeft. Abortus mag enkel na verkrachting of incest, of wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Vorig jaar waren in Polen vele mensen op straat gekomen nadat een zwangere vrouw was overleden tijdens een behandeling in het ziekenhuis. De vrouw stierf aan bloedvergiftiging, nadat de foetus in haar baarmoeder was afgestorven. Volgens vrouwenorganisaties weigerden de artsen, ondanks de complicaties, om een abortus toe te passen uit angst voor de juridische gevolgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.