Rapport onthult zware gebreken in Britse verloskunde met 200 baby's als slachtoffer

Een onderzoek naar sterfte van kinderen kort voor of na de geboorte in een regio in het midden van Engeland heeft de schijnwerpers gezet op gebreken in de Britse gezondheidszorg. Volgens het rapport over bevallingen in de regio Shrewsbury and Telford bij Birmingham stierven de voorbije 20 jaar meer dan 200 baby's en negen moeders door een gebrekkige zorg.

Bijna honderd andere kinderen liepen hersenschade op die volgens deskundigen vermeden had kunnen worden. De gevallen in bijna 1.500 gezinnen werden onderzocht. 

Wat tekortkomingen bij het medische personeel betreft, spreekt het rapport onder meer van een gebrekkige opvolging van de hartslagfrequentie bij kinderen voor de geboorte. Risicovolle zwangerschappen werden niet onderkend en bijgevolg niet met de gepaste maatregelen omkaderd, stelden de deskundigen vast. Bovendien werden geen lessen getrokken uit fouten. 

"De ontoereikende controle op de groei van de foetus en een cultuur van terughoudendheid om een keizersnede uit te voeren, leidde ertoe dat veel baby's tijdens of kort na de geboorte stierven", zei de voorzitster van de onderzoekscommissie, Donna Ockenden, bij de voorstelling van de resultaten. De oorzaak voor de slechte zorg ligt volgens de experts onder meer bij het gebrek aan personeel en een ontoereikende opleiding van zorgverstrekkers. 

Het onderzoek betreft slechts een geografisch klein deel van de Britse gezondheidsdienst NHS, maar de experts noemen ook ruim tien andere regio's in Engeland waarin volgens hen opgetreden moet worden in de verloskunde.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.