Stand van zaken ziekenhuisaudits (Riziv)

Zijn al uitgevoerd: bariatrische heelkunde, keizersneden, uitgestelde zorg covid 19 (eerste, tweede en derde golf) en zware medische beeldvorming. Lopen nog of staan nog op stapel: eerste impact laagvariabele zorg, heupprothesen, complexe chirurgie slokdarm en pancreas.
Hierbij vindt u de synthese van de auditrapporten bariatrische heelkunde, keizersneden, uitgestelde zorg covid 19 en zware medische beeldvorming. Het meest recent was de publicatie van de auditresultaten keizersneden waarover De Specialist berichtte.

De volgende audits lopen nog of staan gepland:

  • Een eerste impact van ‘laagvariabele zorg’
  • Heupprothesen
  • Complexe chirurgie slokdarm en pancreas

Alles past in het actieplan handhaving van het Riziv waarover we eerder al schreven. Samen met de FOD Volksgezondheid en het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) richtte het Riziv de Eenheid Audit Ziekenhuizen op.

Destijds werd de lancering van het auditinitiatief als volgt verantwoord: "We evolueren op federaal vlak van een controle- naar een evaluatiesysteem: een auditsysteem dat wetenschappelijk ondersteund is. De ziekenhuisaudits staan gepland in de strijd tegen (over)consumptie of overfinanciering. De namen van de artsen-auditeurs van de recent opgerichte Eenheid Audit Ziekenhuizen zijn gepubliceerd in Het Staatsblad. U vindt ze hier terug.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.