Studenten springen bij in UZ Leuven om personeelstekort op te vangen

In het UZ Leuven zijn sinds deze week een aantal studenten aan de slag. Door coronabesmettingen en quarantaines kampt het ziekenhuis met een personeelstekort op bepaalde afdelingen, en dus werd er een oproep gedaan aan studenten om in te springen.

Het personeelstekort situeert zich vooral op de afdelingen vroedkunde en materniteit. Vorige week lanceerde het ziekenhuis daarom de vraag aan hogeschool UCLL en KU Leuven om studenten aan te trekken.

"We hebben een lange traditie waarbij we studenten inschakelen in het ziekenhuis", vertelt Sophie Vaneeckhout, verpleegkundig manager op alle reproductie- en groeiafdelingen (UZ Leuven). "Ze werken dan als jobstudent. Omdat er op dit moment opvallend veel personeelsleden uitvallen door de pandemie, was een nieuwe oproep nodig."  

Vaneeckhout kreeg voor de afdeling vroedkunde al snel zowat dertig aanmeldingen binnen. De taken die de studenten uitvoeren zijn bijvoorbeeld logistieke zaken zoals maaltijden rondbrengen of materialen aanleveren, of de patiënt ondersteunen voor of na een ingreep. Ze kunnen ook helpen bij zorgtaken, zoals bloed trekken of de bloeddruk meten, afhankelijk van hoeveel ervaring ze hebben. 

"De grote respons doet erg veel deugd. UCLL-studenten komen net uit hun examenperiode, nu komen helpen getuigt van een grote solidariteit", stelt Vaneeckhout. "Voor de studenten is de extra werkervaring mooi meegenomen, maar ook voor ons maakt de hulp echt een groot verschil. Het is een win-win."

Studenten die geïnteresseerd zijn kunnen zich nog steeds aanmelden om bij te springen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.