Tussen januari en september 37 procent minder mammografieën in Wallonië

In Wallonië is het aantal uitgevoerde mammografieën tussen januari en september met 37 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling heeft natuurlijk te maken met de coronacrisis en de tijdelijke opschorting van dat soort radiologische onderzoeken in maart. Dat heeft Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale (PS) dinsdag gezegd in een commissie van het Waals parlement.

Een mammografie is een radiologisch onderzoek van de borsten met de bedoeling borstkanker op te sporen. Na de opschorting van de mammografieën door de coronacrisis werd de draad vanaf mei opnieuw voorzichtig opgepikt. In augustus lag het aantal tests zelfs lichtjes boven het niveau van augustus 2019, maar volgens Waals minister Morreale is het nog te vroeg om al conclusies te t rekken.

Volgens de PS-minister lijkt het erop dat veel vrouwen, ondanks alle veiligheids- en hygiënemaatregelen, nog aarzelen om zich aan te dienen bij gezondheidsinstellingen. Morreale betreurt ook dat de sensibiliseringscampagnes rond borstkankerscreening nog niet het verhoopte effect heeft gehad, niet in Wallonië en ook niet in Brussel. Zo is de responsgraad tussen 2009 en 2017 blijven hangen op 7,4 procent.

"Door de coronacrisis hebben we de protocollen voor het borstkankerscreeningsprogramma dit jaar niet kunnen aanpassen. We doen er alles aan om dat wel te doen in 2021", aldus nog Morreale.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.