Vzw Rebelle vraagt Vandenbroucke en Dalle om menstruatiearmoede structureel aan te pakken

De vzw Rebelle is deze voormiddag samen met radiopresentatrice en vlogster Linde Merckpoel gaan aankloppen bij federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister van Jeugd en Armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V) om structurele maatregelen tegen menstruatie te vragen. "Als feministe wil ik mijn dochters vertellen dat ze alles kunnen wat jongens kunnen. Dat begint allemaal bij vrijheid. Menstruatiearmoede belemmert die vrijheid", verklaart Merckpoel, die de actie steunt.

Uit cijfers van Caritas Vlaanderen blijkt dat twaalf procent van de meisjes en vrouwen niet genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Bij meisjes in armoede is dat zelfs bijna de helft. "Vanwege het ongemak dat dit met zich meebrengt, missen ze dagen op school of beperken ze hun vrijetijdsactiviteiten", legt Rebelle uit.

In 2020 startte de vzw een inzamelactie en verspreidde ze menstruatieproducten in zuilen, verspreid over heel Vlaanderen. In totaal plaatste ze meer dan honderd zuilen. "Hoewel er intussen meer aandacht naar het thema ging, beweegt er op politiek niveau voorlopig weinig", klinkt het. Daarom stapt de vzw zelf naar enkele ministers om hen te wijzen op de urgentie van het probleem.

De vzw vraagt om wegwerptampons en -maandverband gratis ter beschikking te stellen, en dat op plaatsen waar mensen in armoede komen, zoals scholen, apothekers, sociale winkels, openbare toiletten en welzijnsinstanties. Daarnaast moeten de producten laagdrempelig verkrijgbaar zijn. Dat betekent onder meer dat mensen producten moeten kunnen verkrijgen zonder iemand aan te spreken en dat er geen administratieve randvoorwaarden zijn. Tot slot moet er meer openlijk gepraat worden over menstruatie, klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.