Zwangere vrouwen krijgen voortaan dezelfde begeleiding in Oost-Brabant

In de regio Leuven-Diest-Tienen zullen alle zwangere vrouwen vanaf 1 november dezelfde zwangerschapsbegeleiding krijgen. Dat meldt het kraamzorgcentrum De Bakermat, dat de samenwerking coördineert, donderdag. Bedoeling is om de samenwerking tussen vroedvrouwen, gynaecologen, kinderartsen en andere partners vlotter te laten verlopen. Het is de eerste keer in België dat er een dergelijke zwangerschapsbegeleiding op poten wordt gezet.

"Veel zwangere vrouwen zien door de bomen het bos niet meer", zegt Lies Versavel, coördinator bij het expertisecentrum De Bakermat. "Sommige vrouwen gaan bijvoorbeeld erg vaak op consultatie bij zowel de huisarts, gynaecoloog en vroedvrouw, maar krijgen daar soms tegenstrijdige informatie. Andere vrouwen zien hun dokter juist te w einig. Daarom hebben we het nieuwe zorgtraject uitgebouwd." 

Het zorgtraject verbindt huisartsen, gynaecologen, vroedvrouwen, kinderartsen en medewerkers van Kind en Gezin in de opvolging en begeleiding van zwangere vrouwen. Ook welzijnsorganisaties worden betrokken. Zo kunnen alle zorgverstrekkers hun aandeel op elkaar afstemmen, en krijgt de vrouw eenduidige en duidelijke informatie. Er bestond al een soortgelijk traject voor vrouwen na de bevalling, nu is het ook voor de eerste keer in België mogelijk op prenatale basis. Het zorgpad is evenwel nog niet af, zegt Versavel. In een volgende fase wil het expertisecentrum meer aandacht vestigen op het mentale welzijn van zwangere vrouwen en hun pasgeboren baby's. 

Het nieuwe zorgpad wordt tijdens een symposium op 29 oktober voorgesteld in Leuven, in aanwezigheid van Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V) en federaal minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.