"Een uitstrijkje hoeft binnenkort maar om de vijf jaar", titelde Het Laatste Nieuws eind vorige week. Met daaraan gekoppeld: "Wellicht hoeven vrouwen straks minder vaak voor een uitstrijkje naar de gynaecoloog." Vooral die laatste zin lokte flink wat reacties uit, zowel bij huisartsen als bij gynaecologen.
Een vandaag verschenen KB, getekend op 5 maart jongstleden, legt de voorwaarden vast voor een telematicapremie ter attentie van de vroedvrouwen. Dat KB geldt voor 2021 en 2022, zowel voor het gebruik van telematica als voor het elektronisch beheer van medische dossiers.
De Vlaamse regering heeft voor het eerst subquota vastgelegd voor het aantal kandidaten voor de opleidingen arts-specialisten en tandarts-specialisten. Het gaat om het aantal kandidaten dat in 2025 aan de opleidingen kan beginnen. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke heeft daarbij het advies van de Vlaamse Planningscommissie gevolgd.
De maatregelen doelmatige zorg worden gerealiseerd, maar voor gynaecologie/verloskunde is op verzoek van het kabinet de besparingsmaatregel medisch begeleide bevruchting (MBV) herbekeken. Sowieso gaat deze groep budgettair al jaren stelselmatig achteruit. Besparen op MBV ligt constant op tafel maar werd nooit uitgevoerd. Nu zat de maatregel weer in het besparingspakket doelmatige zorg, tegen de zin van de Bvas.
Het UZ Brussel heeft laten weten dat de procedures in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel nog meer werden aangescherpt. Vandaag maakten de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad bekend dat het UZ Brussel een schadevergoeding moet betalen aan een Spaans koppel dat een fout embryo had gekregen. De vrouw 'moest' daardoor een vierde kind krijgen.
Op 20 september jongstleden passeerde een ontwerp KB om een kostenbesparende pre-eclampsietest te laten terugbetalen, het Riziv-Verzekeringscomité, na ettelijke stationnetjes. Nu is het wachten op publicatie. Het voorstel wordt gesteund door onder meer de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) en de Commissie Klinische Biologie.
Hoe pasten ziekenhuizen vanaf 30 maart 2020 tot 3 mei 2020 hun niet-urgente zorg aan om de behandelingscapaciteit te vrijwaren voor de pandemie? Het jaarrapport 2020 van de Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) geeft aan dat het uitstel tijdens de eerste golf, opgelegd door richtlijnen van het Comité Hospital & Transport Surge Capacity, sterk varieerde omdat de definitie niet precies genoeg was.
Uit een bevolkingsonderzoek naar seksualiteitsbeleving in Vlaanderen blijkt dat de seksuele functie van de Vlaamse mannen en vrouwen relatief vaak verstoord is. De nood aan kwaliteitsvolle zorg voor seksuele problemen of disfuncties is daarom groot. Dit wetsvoorstel wil klinisch seksuologen met een specifiek kennis- en competentieprofiel erkennen als geestelijke gezondheidsbeoefenaars.
Met het Isala-project zijn wetenschappers van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen erin geslaagd om het grootste burgeronderzoek naar het vaginale microbioom ter wereld op te zetten. Het succes overtrof alle verwachtingen: meer dan 3300 vrouwen namen in de privacy van hun eigen badkamer een vaginale swab af en stuurden die terug naar het lab voor een innovatieve analyse.
Eind 2019 introduceerde de dienst gynaecologie van het H. Hartziekenhuis Mol een nieuwe operatietechniek: vNOTES: de meest comfortabele manier voor een gynaecologische ingreep, heet het. Ondertussen kozen al 50 patiënten voor deze behandeling. Het Molse ziekenhuis is daarmee het tweede ziekenhuis in België dat zo’n rapport kan voorleggen.
Beste Koen en collega's, Oprecht gefeliciteerd en gewaardeerd met de herverkiezing en jullie inzet voor de vereniging. Luc Delbeke gewezen voorzitter VVOG Plus
Koen Traen blijft voorzitter Vlaamse gynaecologen
Zou Donald zelf niet uit de koker komen van Raspoetin ?
Trump ondertekent uitvoerend bevel om ivf toegankelijker en goedkoper te maken
Werk aan de winkel voor toxische lijders !
Aantal geboorten in België blijft dalen
Beter dergelijke studie tijdens ramadan van lange dagen , omdat hoe langer ophouden van eten, drenken en abstain van coitus , het minder kans om vaginale bacteriën of schimmels te groeien. Lange dagen Ramadan Normaal in mei ,juni ,juli Dr.Rahman , huisarts te Antwerpen...
UAntwerpen wil microbioom vastende moslima’s onderzoeken
Gunaïkeia Vol. 30 Nr. 1
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
Koen Traen blijft voorzitter Vlaamse gynaecologen
Trump ondertekent uitvoerend bevel om ivf toegankelijker en goedkoper te maken
Aantal geboorten in België blijft dalen
UAntwerpen wil microbioom vastende moslima’s onderzoeken