Percentage keizersneden stijgt sluipend

Nu al meer dan een op de vijf vrouwen bevalt met een keizersnede, vaak op eigen aandringen. In acht jaar tijd steeg hun aantal van 19,7 naar 21,4%. N-VA-kamerlid Yoleen Van Camp vroeg de cijfers op.

In vergelijking met recordhouder Brazilië (meer dan de helft krijgt keizersnede) zitten we nog safe, en de trend is niet nieuw, maar dit blijft een aandachtspunt. De stijging is ofwel te wijten aan electieve sectio's (planbare bevallingen zijn makkelijker organisatorisch) of aan 'gemakzucht'. 

In ons land bestaan overigens belangrijke verschillen per ziekenhuis: van 12% tot 33%. Ook de regio's komen uit op lichtjes andere percentages: 20,6% in Vlaanderen, 22,2% in Wallonië en 20,4% in het Brussels Gewest volgens recente cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie.

Nochtans is een keizersnede niet onschuldig. “Er wordt te weinig op de risico’s van deze chirurgische ingreep gewezen”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp. Het Kenniscentrum (KCE) tracht ook te sensibiliseren om het percentage te laten zakken.

Lees ook: kce-wil-21%-keizersnedepercentage-naar-beneden

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.